INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

brfk

tálas péter

recep tayyip erdogan

A Recep Tayyip Erdogan török elnököt szállító konvoj halad a Lánchídon 2019. november 7-én.

Erdogan-látogatás: Buda közlekedése sokkal bonyolultabb, mint Pesté

InfoRádió

A török elnök csütörtöki látogatása miatt a korábbiakhoz képest is szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be Budapesten - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője. Tálas Péter szerint a biztonsági intézkedéseket meghatározták a Törökországot övező nemzetközi konfliktusok és az hogy török elnök elleni tiltakozásokat hermetikusan elzárták a konvoj közeléből.

Nemzetközi sztenderdjei vannak a világviszonylatban is fontos vezetők külföldi látogatásainak, a fogadó ország felelős azért, hogy biztosítsa a delegáció biztonságát - mondta el a török elnök budapesti látogatását övező területzárról az InfoRádióban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

"Különböző protokollok szabályozzák ezt, de azt látni kell, hogy Erdogan elnök esetében a hagyományos protokollnál szigorúbb korlátozásokat vezettek be. A politikusok között is különbség van abból a szempontból, hogy ki milyen országból érkezik.

Törökország egy olyan ország, ahol a terrorfenyegetettség elég nagy, ráadásul a török elnök biztonságát döntően meghatározzák azok a politikai-katonai események is, amelyek jelenleg zajlanak Szíriában"

- mondta Tálas Péter, aki szerint mindig meg kell határozni, hogy az adott személy biztonsága hogyan szavatolható a legteljesebben.

A látogatás alatti tiltakozásokról elmondta, minden fogadó országnak el kell döntenie, mennyire ad helyt ezeknek.

"Az lehetett a cél, hogy

a tiltakozásokkal a török elnök ne szembesüljön.

Ha tetszik, hermetikusan el legyen zárva. Ennek a következménye az, hogy kihalt utcákon ment végig a konvoj" - fogalmazott.

Szerinte a magyar helyzet annyiban is speciális, hogy Budapesten a budai Várban fogadják a nemzetközi méltóságokat, ami a korábbiaknál bonyolultabbá és hosszabbá tette a biztonság szavatolását, elsősorban azért, mert Budát is bevonták abba, ami korábban csak Pestet érintette, azt márpedig mindenki tudja, hogy Buda közlekedése sokkal bonyolultabb, mint Pesté.

"Van egy harmadik dolog is, ami azzal függ össze, hogy a magyar politika azt is tudta, hogy tiltakozásra fog sor kerülni, és ezt is valahogyan rendezni kellett, helyt kellett neki adni, így

sokszor nem is a delegáció, hanem a tüntetés miatt kellett korlátozásokat bevezetnie a rendőrségnek"

- fűzte hozzá.

Arról, hogy az Erdogan-látogatáskor miért voltak nagyobb lezárások, mint a napokkal korábbi Vlagyimir Putyin-vizit alkalmával látottak, azt mondta, az volt az ok, hogy Erdogan mostani nemzetközi szerepvállalása más, emiatt láthatták például járókelők is Putyin delegációját.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Biztonsági előírások Erdogan látogatása alatt - Tálas Péter
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018