eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk
A Recep Tayyip Erdogan török elnököt szállító konvoj halad a Lánchídon 2019. november 7-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Erdogan-látogatás: Buda közlekedése sokkal bonyolultabb, mint Pesté

A török elnök csütörtöki látogatása miatt a korábbiakhoz képest is szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be Budapesten - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője. Tálas Péter szerint a biztonsági intézkedéseket meghatározták a Törökországot övező nemzetközi konfliktusok és az hogy török elnök elleni tiltakozásokat hermetikusan elzárták a konvoj közeléből.

Nemzetközi sztenderdjei vannak a világviszonylatban is fontos vezetők külföldi látogatásainak, a fogadó ország felelős azért, hogy biztosítsa a delegáció biztonságát - mondta el a török elnök budapesti látogatását övező területzárról az InfoRádióban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

"Különböző protokollok szabályozzák ezt, de azt látni kell, hogy Erdogan elnök esetében a hagyományos protokollnál szigorúbb korlátozásokat vezettek be. A politikusok között is különbség van abból a szempontból, hogy ki milyen országból érkezik.

Törökország egy olyan ország, ahol a terrorfenyegetettség elég nagy, ráadásul a török elnök biztonságát döntően meghatározzák azok a politikai-katonai események is, amelyek jelenleg zajlanak Szíriában"

- mondta Tálas Péter, aki szerint mindig meg kell határozni, hogy az adott személy biztonsága hogyan szavatolható a legteljesebben.

A látogatás alatti tiltakozásokról elmondta, minden fogadó országnak el kell döntenie, mennyire ad helyt ezeknek.

"Az lehetett a cél, hogy

a tiltakozásokkal a török elnök ne szembesüljön.

Ha tetszik, hermetikusan el legyen zárva. Ennek a következménye az, hogy kihalt utcákon ment végig a konvoj" - fogalmazott.

Szerinte a magyar helyzet annyiban is speciális, hogy Budapesten a budai Várban fogadják a nemzetközi méltóságokat, ami a korábbiaknál bonyolultabbá és hosszabbá tette a biztonság szavatolását, elsősorban azért, mert Budát is bevonták abba, ami korábban csak Pestet érintette, azt márpedig mindenki tudja, hogy Buda közlekedése sokkal bonyolultabb, mint Pesté.

"Van egy harmadik dolog is, ami azzal függ össze, hogy a magyar politika azt is tudta, hogy tiltakozásra fog sor kerülni, és ezt is valahogyan rendezni kellett, helyt kellett neki adni, így

sokszor nem is a delegáció, hanem a tüntetés miatt kellett korlátozásokat bevezetnie a rendőrségnek"

- fűzte hozzá.

Arról, hogy az Erdogan-látogatáskor miért voltak nagyobb lezárások, mint a napokkal korábbi Vlagyimir Putyin-vizit alkalmával látottak, azt mondta, az volt az ok, hogy Erdogan mostani nemzetközi szerepvállalása más, emiatt láthatták például járókelők is Putyin delegációját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×