eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Alakszai Zoltán, a Fidesz-KDNP, Kopcsó Gábor, az Új Lendület Miskolcért és Veres Pál a Függetlenek Szive-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város polgármesterjelöltjeinek és Leventéné Gonda Erika, a Fidesz-KDNP és Hegedűs Andrea, a Függetlenek Szive-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város önkormányzati képviselőjelöltjeinek plakátjai Miskolcon 2019. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Publicus Intézet: a győzteshez húzás viszi most az ellenzéket

Az önkormányzati választások után is a Fidesz maradt a legnépszerűbb párt a teljes lakosság körében, az ellenzéki térfélen a Momentum és a DK erősödött - derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített hét eleji kutatásából. A részletekről - például a Jobbik kitapintható identitásválságáról - az intézet ügyvezetője, stratégiai igazgatója beszélt az InfoRádióban.

A Fidesz népszerűsége a teljes lakosság körében 29 százalékos, ez egy százalékos csökkenés a választások előtt mérthez képest - közölte friss, az önkormányzati választásokat követő első kutatásában a Publicus Intézet. Ügyvezetője, stratégiai igazgatója, Pulai András az InfoRádióban elmondta, a DK, illetve a Momentum a két "dobogós" 8-8 százalékkal, az MSZP és a Jobbik 7, illetve 6 százalékon áll.

"Elsősorban a DK és a Momentum megerősödéséről érdemes megemlékezni, 2-3 százalékos támogatottságról törtek fel annak két-háromszorosára az elmúlt évben" - helyezte tágabb összefüggésbe a friss adatokat.

Pulai András megnevezte a legnagyobb vesztest is, ez pedig nem más, mint a Jobbik.

"A korábbi időszakban stabilan a második volt, most a top 4-be talán belefér" - mondta, hozzátéve, az MSZP esetében is viszonylag számottevő népszerűség-csökkenés látszik.

A kis pártok esetében - mint rámutatott - annyi történt, hogy

az LMP kiesett a középpártok mezőnyéből

és kis párttá vált, támogatottsága országosan 1-2 százalékos a Publicus szerint.

A Jobbikra visszatérve úgy vélekedett: folyamatos identitásválsága van, illetve ennek okán vezetői válsága is, amit nem igazán sikerül megoldania. "Illetve a Momentum az európai parlamenti választásokon meglehetősen sok szavazóját elszipkázta a Jobbiknak, és nem látjuk, hogy a Jobbik milyen új arcokat próbál felmutatni, akikkel szimpatikussá próbál válni a választók számára" - tette hozzá. Szerinte talán a párt egyetlen esélye lenne, ha megtalálva a helyét betagozódna valahová az ellenzéki rendszerbe, ami most van kialakulóban. Pulai András meg lenne lepve, ha a Jobbik a jelenlegi struktúrában menne neki a 2022-es parlamenti választásoknak, látva azt, hogy

"az ellenzéki összefogás összefogás minden korábbi híreszteléssel ellentétben meghozta a sikerét".

A Publicus kutatása kíváncsi volt arra is, hogy az emberek mennyire elégedettek az országban zajló folyamatokkal.

"Azt látjuk, hogy míg korábban a választók szerint inkább jól mentek a dolgok, most valamennyire

nő az elégedetlenség.

Ez betudható az ellenzék sikerének, illetve a győzteshez húzás jelenségének, az emberek sokkal inkább egyetértenek azzal, amit az adott választáson győztes fél mond a világról" - mutatott rá Pulai András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×