INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

alkotmányvédelmi hivatal

átadás

orbán viktor

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Alkotmányvédelmi Hivatal új székházának átadásán Budapesten 2019. szeptember 19-én.

Orbán Viktor: egyre növekszik az érdeklődés Magyarország iránt

Infostart / MTI

Átadták az Alkotmányvédelmi Hivatal új épületét, az ünnepségen felszólalt a miniszterelnök is.

A modern magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra, alkotmányvédelemre, nemzetbiztonsági szolgálatokra, és minden hasonló tevékenységre - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új, XI. kerületi épületének átadási ünnepségén. A kormányfő azt mondta, védeni kell Magyarország szuverenitását, amelyet elsősorban az alkotmányos szervek és intézmények garantálnak.

Az új épület csaknem 30 milliárd forintba került. A magyar államnak rég nem volt annyi ereje, képessége - a kormányzatnak annyi elszántsága, a gazdaságnak pedig olyan jó teljesítménye -, hogy ekkora összeget előteremtsen alkotmányvédelmi intézmények "összegyűjtésére" egy helyre - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: most azonban ez megtörténhetett, és az új ingatlannak köszönhetően az AH már nem négy különböző helyszínen fog működni.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH) dolgozók munkájáról a kormányfő úgy fogalmazott: "amit önök tesznek, és ami ilyen különlegesen, titokzatosan hangzik, az nem különbözik lényegét tekintve attól a munkától, mint amit mi végzünk".

Növekvő érdeklődés, modern kihívások

Orbán Viktor kiemelte, hogy amióta szervezett társadalom létezik, alkotmányvédelem és titkosszolgálat is van. A különböző országok versenyeznek egymással, eltérő és ütköző érdekeik vannak, ezeket érvényesíteni próbálják. Az érdekérvényesítésnek vannak kitaposott, jogilag szabályozott mezsgyéi, de vannak olyan határterületek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek. E területeken "az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy (...) nem dolgozunk, erre valók a titkosszolgálatok" - fogalmazott a miniszterelnök. Kitért a modern idők újabb kihívásaira, így a kibervédelemre, az információszerzés új eszközeire, továbbá a közösségi médiára, amely - mint mondta - kontrollálatlan, nehezen áttekinthető.

Magyarország erősödik, és így az iránta táplált érdeklődés is nő - mondta Orbán Viktor, kiemelve: az országnak egyre nagyobb a befolyása Közép-Európában, valamint az Európai Unióban, és ennek vannak következményei a rivális államokra nézve is. A fokozott érdeklődésről "tudnunk kell, ezt szabályoznunk kell, és ott, ahol kell, el kell hárítanunk" azt - tette hozzá a miniszterelnök.

Budapest, 2019. szeptember 19.
Az Alkotmányvédelmi Hivatal új székháza Budapesten az átadás napján, 2019. szeptember 19-én.
MTI/Máthé Zoltán
Az Alkotmányvédelmi Hivatal új székháza Budapesten ( MTI/Máthé Zoltán)

Kiss Zoltán, az AH főigazgatója emlékeztetett: a kormány 2016 májusában döntött arról, hogy egységes elhelyezést kell biztosítani az AH-nak, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, valamint a Kormányzati Adatközpontnak.

A műszaki átadás-átvételt áprilisban zárták le, ezt követően az épületet alkalmassá tették a nemzetbiztonsági feladatokra. Az ingatlan megfelel mindazon követelményeknek, amelyeket a kor kihívásai támasztanak, valamint a magyar és NATO-s jogszabályok, rendelkezések előírnak - hangoztatta a főigazgató.

  • Az új épület hatszintes, mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű.
  • Az informatikai rendszer kialakításához 1200 kilométernyi kábelt használtak fel.
  • Több mint ötven védett helyiséget alakítottak ki, és kiemelten védett tárgyalókat is építettek.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018