eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hivatalosan is budapesti székhelyéről működik a Nemzetközi Beruházási Bank - a nap hírei

Lesznek személycserék a honvédelmi minisztériumban, de leváltásáról nem tud Benkő Tibor tárcavezető. Újabb mélypontra gyengült a forint az euróval szemben.

Hivatalosan is budapesti székhelyéről működik a Nemzetközi Beruházási Bank. A pénzügyminiszter szerint ez tovább erősíti a magyar főváros pénzügyi központi szerepét. Varga Mihály egy üzleti fórumon kiemelte: 5 nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-kelet-európai régióban. A tárcavezető kitért arra is, hogy a budapesti központ megnyitásának hatására a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egy fokozattal feljebb minősítette a beruházási bankot.

Az államfő szerint drasztikusan csökkenhet az áramtermelésből származó szén-dioxid-kibocsátás Magyarországon. Áder János egy gyulai rendezvényen elmondta: ez akkor elérhető, ha 2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés, megépül Paks 2, valamint sikerül jelentősen növelni az ország naperőmű-kapacitását. Legalább ilyen fontos az épületek energiahatékonyságának növelése, a geotermikus energia nagyobb mértékű hasznosítása, a közlekedés elektronizálása.

Még tart a vizsgálat az augusztusi, M7-es autópályán történt katonai konvoj-baleset ügyében - mondta a honvédelmi miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. Benkő Tibor hozzátette: a különböző szakértői egyeztetések mellett a honvédség az egy halálos áldozatot, és öt sérültet követelő baleset előzményeit, valamint a katonák és a technikai eszközök felkészítését is vizsgálja. Benkő Tibor szólt arról is, hogy lesznek személyi változtatások a honvédelmi minisztériumban, de a tárcavezető nem tud arról, hogy őt leváltanák. Hangsúlyozta: a személycserék a honvédelmi és haderő fejlesztési program részét képezik.

Újabb mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, az árfolyam kedd délután meghaladta a 334 forintot. A portfolió elemzése szerint a forint a régiós devizákkal együtt esik. A lejtmenetet az amerikai-iráni feszültségek okozzák a szaúdi olajipari létesítményeket ért támadás miatt, emellett a Fed szerdai döntésével kapcsolatos várakozások határozzák meg a hangulatot.

Eddig több mint 100 ezer ügyfél fizette ki rezsiutalvánnyal a gáz- és villanyszámláját. A Magyar Posta az utalványok több mint felét kézbesítette. A társaság ismét felhívta a figyelmet arra, hogy egy vagy több csekk befizetésekor egyszerre több rezsiutalvány is felhasználható.

Szabálytalanságokat tárt fel az egészségügyi szakdolgozói és a növényorvosi kamara működésében az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ szerint 2015 és 2017 között nem volt átlátható és elszámoltatható a szervezetek gazdálkodása és közpénzfelhasználása sem. Az ellenőrök a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökének, valamint a növényorvosi kamara elnökének is javaslatokat fogalmaztak meg.

Leválasztja kiskereskedelmi villamosenergia-üzletágát a magyarországi piacon az E.ON, ide értve az összes alkalmazottat és eszközt. A német energiaipari cég ezt azután jelentette be, hogy az Európai Bizottság bizonyos feltételekkel jóváhagyta, hogy felvásárolja a szintén német Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit.

Megnyitotta első szerbiai üzemanyag-terminálját Karlócán a MOL - közölte a társaság szerbiai leányvállalata. A beruházás célja, hogy közvetlenül a csoport finomítóiból származó üzemanyagokkal lássa el a piacot. A Mol 2003 óta van jelen Szerbiában, ahol 2005-ben nyitotta első töltőállomását. Jelenleg 65 Mol-töltőállomás működik az országban, ahol a vállalat a második legnagyobb importőr az üzemanyag-nagykereskedelem piacán.

Több mint 6 százalékkal esett a kőolaj jegyzése a nemzetközi piacokon a szaúdi olajlétesítmények elleni szombati támadás után. A kitermelés több mint a felével, napi 5,7 millió hordóval csökkent. A Reuters szerint a kieső mennyiség csaknem 70 százalékát már sikerült pótolni. Közben a szaúdi állami olajtársaság arról értesített több ázsiai olajfeldolgozót, hogy nem lesz fennakadás az olajszállításban októberben. Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőr országa.

Nagy többséggel támogatta Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank élére az Európai Parlament. A jogász végzettségű volt francia pénzügyminiszter az utóbbi 8 évben a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói tisztségét töltötte be. Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×