eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az új szárny járóbeteg része a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházában. A felvétel 2011. február 24-én készült.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hét pont az egészségügy javítására

Szemléletváltásra van szükség a járóbeteg-szakellátásban - ezt az elvárást fogalmazta meg hétpontos, idei állásfoglalásában a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség. A szervezet éves, több napos konferenciája Balatonfüreden zajlik.

A járóbeteg-szakellátásban is folytatni kell a béremelést, meghirdetett életpályamodellre van szükség, és rendszerszintű átalakításra van szükség a szakrendelőkben dolgozó, többnyire vállalkozó orvosok helyzetének rendezésére – áll a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség idei állásfoglalásában.

„Innovációra van szükség, másfajta szemléletmódra, globálisabb finanszírozási mechanizmusra – nem is feltétlenül mindig több pénzre, csak annak másfajta elköltésére.

Próbáljuk meg a szakorvosi ellátást tehermentesíteni és visszatolni a beteget az alapellátás felé, ahol szükséges. A járóbeteg-ellátás pedig átvehet kórházba kerülő betegeket, és megpróbálhatja végleges ellátásban részesíteni őket” - fejtette ki aszövetség üzenetét az InfoRádiónak Pásztélyi Zsolt elnök.

A hét pontos állásfoglalás szerint alacsonyabb költségigényű járóbeteg szakellátásra van szükség, a kórházi keretek között működő járóbeteg ellátásnak határozott szervezeti és gazdasági önállósággal kell rendelkeznie, el kell indítani az egészségügyi intézmények minőségi értékelését és ezt nyilvánossá kell tenni, csökkenteni kell az adminisztratív terheket és szét kell választani a magán és állami szektort.

Az elnök szerint sokszor a betegek jobb ellátásért a magán-egészségügyet választják, de a kevésbé jövedelmező beavatkozásokat mégis az államiban végeztetik el. Ez rengeteg ellentétet jelent – tette hozzá.

„Ötször-nyolcszor magasabb tarifát szednek a betegtől a magánellátásban, mint amennyit én kapok az OEP-től kapok ugyanazért. Így nem tudunk egyenlően versenyezni és fenntartani a működőképességet” - hangsúlyozta Pásztélyi Zsolt.

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség 2014 óta minden évben közzéteszi állásfoglalását. A szervezet elnöke szerint erre azért is szükség van, mert

a járóbeteg ellátást az egészségügyön belül elhanyagolják.

A szövetség a napokban tartja éves konferenciáját Balatonfüreden.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×