eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a Miniszterelnökségnél

Az állami kulturális javakról szóló 2017-es központi nyilvántartást hiányolt vizsgálatában az Állami Számvevőszék, amely ajánlásokat is tett a területért felelős Miniszterelnökségnek.

Pulay Gyula az InfoRádiónak elmondta: a szervezet munkatársai a 2015-2017 közötti időszakot vizsgálták, hogy a Miniszterelnökséget és az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterek eleget tettek-e az állami vagyonban megtestesülő kulturális javakkal – muzeális értékekkel, közgyűjteményekkel – kapcsolatos szabályozási, ellenőrzési és nyilvántartási kötelezettségüknek.

Az EMMI teljesítette a jogszabályi kötelezettséit, a Miniszterelnökségnél azonban tártak fel hiányosságokat, hiszen 2017-től az ő feladata egyes központi nyilvántartások vezetése – tájékoztatott az ÁSZ felügyeleti vezetője, hozzátéve: a védetté nyilvánított kulturális javak nyilvántartását nem kezelték megfelelően a tárca munkatársai, de a kiviteli engedélyeket és az ideiglenesen védetté nyilvánított kulturális javakat nem dokumentálták.

Az Állami Számvevőszék szerint az Alaptörvényből és a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján szükség lenne olyan követelményekre, melyek meghatározzák, hogy milyen elveken alapuló módon kell gazdálkodni az állami tulajdonban lévő kulturális javakkal, milyen nyilvántartásokat kell vezetni, és hogyan kell ezeket a javakat megőrizni és gyarapítani.

„Minden gazdálkodásnak az alapja a nyilvántartás”

– hangsúlyozta Pulay Gyula, hozzátéve: tudni kell, mink van és az hol található.

Az ÁSZ a vizsgálat után két javaslatot tett: a Miniszterelnökségtől kérték, hogy pótolja a hiányzó vagy hiányos nyilvántartásokat. Illetve figyelemfelhívó levéllel éltek az emberi erőforrások minisztere és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója felé, melyben kezdeményezték egy olyan követelményrendszer kialakítását, mely segítségével kialakítható az állami tulajdonban lévő kulturális javak egységes nyilvántartása és gazdálkodása. Pulay Gyula hozzátette: a kormány is érezhette, hogy nem elég pontos a szabályozás, így 2018-ban részletesebb és megbízhatóbb nyilvántartást előíró kormányrendelet született.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×