eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma
Beteg újszülött a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában 2019. március 20-án. A Down-szindrómások világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Down-szindrómával született gyerekek ma már minden esetben átesnek helyreállító szívműtéten.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyon visszavetheti a betegek állapotát, ha nincs hűtés a kórházban

A műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nincs hűtés a haza kórházakban - ez derült ki a Magyar Kórházszövetség felméréséből. Gulyás Gergely miniszter szerint minden műtőben lehetne klíma, "ha ez nincs így, abban a kórház vezetőjének is van felelőssége, segítséget kell kérni".

Ficzere Andrea, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta, a komfortérzeten túl, nagyon fontos szakmai szempontok miatt is szükséges a klimatizálás. Mint mondta, az idősek és a gyermekek nagyon érzékenyek a hőmérsékletingadozásra. Magas hőmérsékleten sokkal nehezebben gyógyulnak a sebek, nagyobb az esély szövődmények kialakulására, a betegek jobban kitettek a kiszáradásnak.

Ficzere Andrea emlékeztetett Gulyás Gergely miniszter egy korábbi kormányinfón tett felajánlására, hogy amennyiben gond van a kórházaknál a hűtéssel, akkor segítségért fordulhatnak hozzá. Ennek hatására a kórházszövetség körbeküldött egy kérdőívet az intézményeknek, hogy felmérje a helyzetet. 108 szakkórháznak küldték el a kérdőívet, ezeknek körülbelül a fele küldte vissza a válaszokat, amelyekből az derül ki, hogy a központi műtők mintegy 67 százalékában van központi klíma, az intenzív osztályoknál körülbelül 60 százalékos ez az arány, míg

a betegszobáknak elenyésző részében, 1-2 százalékában van csak klimatizálás,

és a vizsgálóhelyiségeknek is csak 9-10 százalékában van hűtés. A visszajelzésekből az derül ki, hogy a készülékek többsége elavult, 50 százalékuknál a karbantartás sincs megoldva.

A szakember hangsúlyozta, hogy a műtött betegek gyógyulását visszavetheti ez az állapot, egyre többször fordul elő, hogy a műtétet esetleg meg kell ismételni, mert a szövődmények vagy a sebgyógyulás ezt indokolttá teszik, de a nem műtött betegeknél is jelentősen tudja rontani az állapotukat a meleg.

Ez az egyik olyan eszköz a rendelkezésre állók közül, ami a szakember szerint a leginkább tudná javítani a betegek biztonságát - mondta Ficzere Andrea, aki szerint, ha ezt jövő nyárra meg tudnák oldani, akkor nagyon sokat tennének a betegekért.

A kórházszövetség elnöke ugyanakkor arról is beszélt, hogy nehéz mindenhol az elvárásoknak megfelelő klíma kiépítése, főként a régi, pavilon jellegű épületekben okozhat ez nehézséget, ráadásul ha a hálózat nem megfelelő, nem bírja el a terhelést, akkor esély sincs arra, hogy az elektromos hálózat felújítása vagy bővítése nélkül klímát tudjanak beszerelni.

A téma a szerdai kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely miniszter azt mondta:

az ország gazdasága azt megengedi, hogy a műtők mindenhol légkondicionáltak legyenek.

Ha ez nincs így, abban a kórház vezetőjének is van felelőssége, segítséget kell kérni az egészségügyi ellátótól, a tárcától, végső soron a kormánytól - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×