eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Török Gábor: az ország háromötödében egyáltalán nincs ellenzéki esély

A magyarországi települések nagy részében borítékolható a Fidesz győzelme az őszi önkormányzati választásokon Török Gábor politológus szerint, aki az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta, ellenzéki győzelmi esély csak Budapesten és néhány megyei jogú városban van. Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét is elemezte.

A magyar politikusok közül leginkább Orbán Viktornak van arra igénye, hogy cselekvéseinek valamilyen ideológiai magyarázatot adjon - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az elemző kiemelte: a miniszterelnöknek fontos, hogy mögöttes értelmet, sorvezetőt adjon a politikájához, ezt mutatta meg az idei beszéd is a Tusványoson.

"Az egyébként kifejezetten pragmatikus, gyakorlati politikát folytató miniszterelnök számára nagyon fontos az, hogy

az a sok irányú cselekvés, amit tesz, valahogy összerendeződjön a saját maga és az értelmezés számára is megalapozott, világnézetileg is koherens vezérfonallá. Talán Orbán Viktor az a politikus, akinek elképesztően jelentős igénye és igen komoly energiája van erre."

Török Gábor szerint ennek a törekvésnek az eredménye az idei beszéd kulcsfogalma a keresztény szabadság is, ami a sokat támadott illiberális demokrácia aletrnatívája. Az elemző megjegyezte: a gazdaság azért kapott hangsúlyt a miniszterelnök előadásában, mert válságra számít a kormány.

"Nyilván nem kizárólag Magyarországon, hanem valamifajta olyan folyamatra, ami ezt a konjunktúrát, ami most már a világban egy jó ideje tapasztalható, ezt megtörné. Az erre való felkészülés megkezdődött, érdemes megint csak észrevenni, hogy milyen mértékben készítenek elő egy esetleges negatív forgatókönyvet."

Az elemző kiemelte: egyes értelmezések szerint a gazdaság jó eredményei járulnak hozzá a kormányzópártok sikeréhez,

a gazdasági teljesítmény hullámzása ugyanis eddig rendre együtt járt a Fidesz népszerűségének változásával is.

Választás ősszel

Az őszi önkormányzati választások várható kimenetelére rátérve elmondta, a magyarországi települések legnagyobb részében biztosan a Fidesz nyer,

az ellenzéknek legfeljebb a megyei jogú városokban és Budapesten van esélye.

"Egyre fontosabb az ellenzék számára a közös érdek, az önkormányzati választás, bár nem szeretem ezeket, hogy az utolsó szalmaszál, de ha 2022-ben legalább minimális eséllyel akar indulni az ellenzék, akkor nagyon fontos minden pozíció. Budapesten az ország lakosságának egyötöde lakik. A megyei jogú városokban szintén nagyjából az egyötöde.

Ez a két része Magyarországnak, ahol egyáltalán beszélhetünk arról, hogy versenyképes az ellenzék. Ez azt jelenti, hogy a háromötödében egyáltalán nem."

Tarlós István esélyeiről azt mondta, 50 százalék, de inkább több - "az irtózatos erőforrásfölény miatt és mert hivatalban van". Ha az ellenzék a fővárosi kerületek felében győzne, az már Török Gábor szerint bravúr lenne, "ötről eljutna tízig, tizenkettőig", ugyanígy a megyei jogú városok vezetése terén a meglévő kettő mellett még két-három elhódítása lehet realitás. "Elmondhatná az ellenzék, hogy 2014-hez képest előrelépett."

Szerinte

a DK és a Momentum a "kivéreztetett ellenzék" vezető ereje lehet,

a többi pártnál hiányzik a jövőkép - mondta Török Gábor.

A politológus szerint az elmúlt választások megmutatták, hogy az ellenzéki szavazóknál fellazult a pártkötődés, ugyanakkor hiányzik az a vezető, aki egyesíteni tudná a különböző pártok támogatóit.

Az önkormányzati választás lesz szerinte az összefogáson alapuló ellenzéki politika próbája.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×