INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

aréna

török gábor

önkormányzati választás

tusványos

orbán viktor

tarlós istván

Török Gábor: az ország háromötödében egyáltalán nincs ellenzéki esély

Török Gábor: az ország háromötödében egyáltalán nincs ellenzéki esély

Infostart / InfoRádió

A magyarországi települések nagy részében borítékolható a Fidesz győzelme az őszi önkormányzati választásokon Török Gábor politológus szerint, aki az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta, ellenzéki győzelmi esély csak Budapesten és néhány megyei jogú városban van. Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét is elemezte.

A magyar politikusok közül leginkább Orbán Viktornak van arra igénye, hogy cselekvéseinek valamilyen ideológiai magyarázatot adjon - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az elemző kiemelte: a miniszterelnöknek fontos, hogy mögöttes értelmet, sorvezetőt adjon a politikájához, ezt mutatta meg az idei beszéd is a Tusványoson.

"Az egyébként kifejezetten pragmatikus, gyakorlati politikát folytató miniszterelnök számára nagyon fontos az, hogy

az a sok irányú cselekvés, amit tesz, valahogy összerendeződjön a saját maga és az értelmezés számára is megalapozott, világnézetileg is koherens vezérfonallá. Talán Orbán Viktor az a politikus, akinek elképesztően jelentős igénye és igen komoly energiája van erre."

Török Gábor szerint ennek a törekvésnek az eredménye az idei beszéd kulcsfogalma a keresztény szabadság is, ami a sokat támadott illiberális demokrácia aletrnatívája. Az elemző megjegyezte: a gazdaság azért kapott hangsúlyt a miniszterelnök előadásában, mert válságra számít a kormány.

"Nyilván nem kizárólag Magyarországon, hanem valamifajta olyan folyamatra, ami ezt a konjunktúrát, ami most már a világban egy jó ideje tapasztalható, ezt megtörné. Az erre való felkészülés megkezdődött, érdemes megint csak észrevenni, hogy milyen mértékben készítenek elő egy esetleges negatív forgatókönyvet."

Az elemző kiemelte: egyes értelmezések szerint a gazdaság jó eredményei járulnak hozzá a kormányzópártok sikeréhez,

a gazdasági teljesítmény hullámzása ugyanis eddig rendre együtt járt a Fidesz népszerűségének változásával is.

Választás ősszel

Az őszi önkormányzati választások várható kimenetelére rátérve elmondta, a magyarországi települések legnagyobb részében biztosan a Fidesz nyer,

az ellenzéknek legfeljebb a megyei jogú városokban és Budapesten van esélye.

"Egyre fontosabb az ellenzék számára a közös érdek, az önkormányzati választás, bár nem szeretem ezeket, hogy az utolsó szalmaszál, de ha 2022-ben legalább minimális eséllyel akar indulni az ellenzék, akkor nagyon fontos minden pozíció. Budapesten az ország lakosságának egyötöde lakik. A megyei jogú városokban szintén nagyjából az egyötöde.

Ez a két része Magyarországnak, ahol egyáltalán beszélhetünk arról, hogy versenyképes az ellenzék. Ez azt jelenti, hogy a háromötödében egyáltalán nem."

Tarlós István esélyeiről azt mondta, 50 százalék, de inkább több - "az irtózatos erőforrásfölény miatt és mert hivatalban van". Ha az ellenzék a fővárosi kerületek felében győzne, az már Török Gábor szerint bravúr lenne, "ötről eljutna tízig, tizenkettőig", ugyanígy a megyei jogú városok vezetése terén a meglévő kettő mellett még két-három elhódítása lehet realitás. "Elmondhatná az ellenzék, hogy 2014-hez képest előrelépett."

Szerinte

a DK és a Momentum a "kivéreztetett ellenzék" vezető ereje lehet,

a többi pártnál hiányzik a jövőkép - mondta Török Gábor.

A politológus szerint az elmúlt választások megmutatták, hogy az ellenzéki szavazóknál fellazult a pártkötődés, ugyanakkor hiányzik az a vezető, aki egyesíteni tudná a különböző pártok támogatóit.

Az önkormányzati választás lesz szerinte az összefogáson alapuló ellenzéki politika próbája.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

Kapcsolódó hang

Török Gábor - Aréna, 1. rész
 
Török Gábor - Aréna, 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018