eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

A WWF nagyobb szabadságot adna a folyóinknak

A WWF új jelentése szerint az európai uniós országok nem megfelelő vízgazdálkodása súlyosbítja az aszályok okozta károkat. Amikor többlet csapadék keletkezik, akkor kell gondolni a szárazságra. A túlszabályozott, szennyezett vízkészletű folyók élővilágának változatossága csökken, ez pedig még sebezhetőbbé teszi a vizeket.

Az aszálykárokat nem akkor kell kezelni, amikor előállnak, hanem olyankor, amikor azok a vízkészletek, amik jelenleg hiányzónak, azok még itt vannak a Kárpát-medencében – emelte ki Vető György, a WWF Magyarország élő folyók programjának vezetője az InfoRádiónak nyilatkozva.

A szakember úgy véli, a vizeknek vissza kellene adni azokat a területeket, amelyeket a vízrendezések előtt elfoglaltak. Ezt követően megjegyezte, az aszályt nem külön problémaként kell kezelni, elkülönítve a belvíz és árvíz okozta gondoktól, hiszen ugyanannak a problémának a két oldalát jelentik az év eltérő időszakában.

Elmondása szerint az, hogy a folyókat kevésbé szabályozottan kezeljék, az egy nagyon

összetett beavatkozást igénylő probléma – a mellékágak újranyitása, vagy a hajdani árterek helyreállítása.

De például a Tiszán érkező árvizek víztömegének a megtartása komoly lehetőséget rejt magában, amit a jövőben ki kellene használni – fogalmazott a szakértő. Ez természetesen táj- és területhasználati változásokkal járna.

Európán belül a legveszélyeztetettebb területek a Földközi-tengert határoló félszigetek, az Ibériai- és Balkán-félsziget. Utóbbi terület kitettsége a Duna vízgyűjtőjének egy elég nagy részére is felnyúlik, így

Magyarország is érintett, elsősorban az aszálykockázatok tekintetében,

ismertette a WWF Magyarország munkatartása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×