eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke sajtótájékoztatót tart az április 8-ai országgyűlési választásról a szervezet fővárosi székházában 2018. január 11-én. Az NVI felkészült a parlamenti választás lebonyolítására.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Megállapította az EP-választás jogi eredményét a választási bizottság

Az NVB azt követően tudta megállapítani a választás eredményét, hogy a Kúrián lezárult a levélszavazás eredményéről hozott határozat ellen benyújtott jogorvoslat. 

A Nemzeti Választási Bizottság a 10 277 magyarországi szavazóköri, a külképviseleti szavazásról, valamint a levélszavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyv alapján állapította meg az EP-választás jogi végeredményét. A választás végeredményről kiállított jegyzőkönyvet valamennyi, az ülésen részt vevő tag aláírta.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülésen ismertette: a választópolgárok száma összesen 8 008 353 volt. A belföldi szavazókörökben 3 414 317-en jelentek meg, külképviseleteken 17 551-en szavaztak, levélben pedig 57 777 érvényes szavazási irat érkezett vissza a Nemzeti Választási Irodához. Az EP-választáson 3 470 566 érvényes szavazatot adtak le.

A listák szavazólapi sorrendjében

  • az MSZP-Párbeszédre 229 551 érvényes szavazat érkezett (6,61 százalék),
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 90 912 (2,62 százalék),
  • a Jobbik Magyarországért Mozgalom 220 184 (6,34 százalék),
  • a Fidesz-KDNP 1 824 220 (52,56 százalék),
  • a Momentum Mozgalom 344 512 (9,93 százalék),
  • a Demokratikus Koalíció 557 081 (16,05 százalék),
  • a Mi Hazánk Mozgalom 114 156 (3,29 százalék),
  • a Magyar Munkáspárt 14 452 (0,42 százalék),
  • a Lehet Más a Politika pedig 75 498 szavazatot (2,18 százalék) kapott.
Az 5 százalékos mandátumszerzési határ 173 528 szavazat volt, ezt a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP és a Magyar Munkáspárt nem érte el, így nem kaphatott mandátumot.

A többi párt mandátumelosztása nem változott az előzetes eredményekhez képest. A Fidesz-KDNP 13, a Demokratikus Koalíció 4, a Momentum Mozgalom 2, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik 1-1 mandátumot kapott.

A testület határozata ellen három napig lehet jogorvoslattal élni a Kúrián, amelynek ugyancsak három napja van arra, hogy az esetleges bírósági felülvizsgálati kérelmeket elbírálja. A választás eredményének jogerőre emelkedése után az NVB ülésein - az Országgyűlés által kilenc évre megválasztott tagok mellett - már csak a Parlamentben frakciót alakító pártok delegáltjai vehetnek részt.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×