eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A hajóroncsból felhozott holttestet takarják el a kutatási munkálatokat végző szakemberek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített pontonnál 2019. június 4-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Június 4-éig tíz holttest került elő.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megszólalt az igazságügyi szakértő, így azonosítják a hajóbaleset áldozatait

Ujjlenyomat alapján azonosították az eddig megtalált holtesteket, az Interpol tavaly alakult magyar munkacsoportjának ez az első nagy feladata, dél-koreai szakemberek is segítik a munkát, nekik van egy új módszerük.

A tömegszerencsétlenség áldozatainak azonosítását az Interpol állandó munkacsoportjának része, a DVI végzi, a hazai egységnek ez az első komolyabb feladata tavalyi megalakulás óta. A hajókatasztrófa eddig megtalált áldozatainak ujjlenyomatait a magyar DVI-szakemberek veszik le, majd dél-koreai kollégáik végzik az azonosítást, Dél-Koreában ugyanis minden 17. életévét betöltött állampolgártól ujjlenyomatot kell venni - értesült a 168 Óra.

A lapnak nyilatkozott Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvos-szakértő, aki a fogstátusz alapján zajló azonosítási munkát irányítja. A Bécsben született, de 1989 óta Magyarországon élő szakember elmondta,

a fogzománc a legkeményebb, legidőtállóbb anyag a testünkben, és nincs a világon két olyan embert, aki ugyanolyan kezelést kapott,

tehát az azonosítás során a korábban kapott fogászati kezeléseket - tömés, gyökérkezelés, implantátumok - hasonlítják össze a megtalált holttest fogazatával.

A szakértő ugyanakkor a baleset két - jelenleg eltűntként nyilvántartott - magyar áldozatára utalva azt is elmondta, hogy Magyarországon jelenleg nincsenek sorszámozva a fogászati implantátumok, ezért magyarországi fogászati kezelésben részesült személy holttestét ez alapján jelenleg nem lehet azonosítani.

A hajóbalesetről szóló korábbi cikkeink itt találhatók.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×