eur:
393.19
usd:
367.91
bux:
66158.65
2024. április 24. szerda György
Egy szál rózsa a Duna-parton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor május 29-én éjszaka a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó összeütközött a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hajóbaleset: újabb érdekes részletek a Hableányról

Nem voltak szélsőséges időjárási körülmények a hajóbaleset idején, de ha úgy ítélik meg, hogy bármi veszélyezteti az utasokat, megszakították volna a városnéző kirándulást - mondta az InfoRádiónak az elsüllyedt hajót üzemeltető Panorama Deck Kft szóvivője. Tóth Mihály kiemelte: a baleset miatt már kihallgatta a cégvezetést a rendőrség, de belső vizsgálatot is indítottak.

Tóth Mihály szerint hajós szemmel nem volt extrém időjárás, mert a magas vízállás és az erős sodrás hajózási szempontból még nem számít annak. A vízügyi hatóság figyeli azt, hogy milyen vízállásnál lehet még hajózni, és ha az időjárás nem engedi, akkor zárlatot vezetnek be.

"Nem volt köd, a látási viszonyok sem voltak rosszak, nem tudjuk, mi okozta ezt a tragédiát"

- mondta a szóvivő, és jelezte, mindig az utasok biztonsága legfontosabb, ha a hajóvezető azt érzékeli, hogy nem lehet biztonságosan közlekedni a Dunán, kötelessége ezt jelezni, és ebben az esetben az utazást elhalasztják vagy megszakítják, de itt erről nem volt szó.

A cég dolgozói azonnal a teljes flottával a mentésre indultak. A Dunán több százan dolgoztak azon, hogy akit lehet, kiemeljenek a vízből.

A társaságnál azonnal belső vizsgálat indult, éppen azt vizsgálják, hogy melyek voltak a baleset előzményei, körülményei.

Közben zajlik a hatósági eljárás is, már meghallgatták a cégvezetőt és a mentésben részt vevő dolgozókat is.

Tóth Mihály szerint a Hableány tökéletes műszaki állapotban volt, 2020. októberig érvényes engedéllyel rendelkezett. A hatvanfős hajón ugyanennyi mentőfelszerelés is volt, de nem volt mód a használatukra.

"Az idő a kulcs, és itt néhány másodperc alatt történt a tragédia. Lehetetlen volt érdemben reagálni rá.

Aki a vízbe tudott ugrani vagy a vízbe esett, annak volt a legtöbb esélye a menekülésre" - mondta a szóvivő.

Az eddig nyilvánosságra került felvételek alapján nem tudják, mi történt szerda este, a videók nem adnak kellő információt. Tóth Mihály elmondta, ugyanolyan szabályozás van a vízen, mint a közúton a KRESZ.

"A hajók egymással folyamatosan kommunikálnak hang- és fényjelzéssel, rádióforgalom van a hajóvezetők között, és egy műholdas rendszeren is folyamatosan követni lehet a hajók mozgását. Ezért is értetlenül állunk a baleset előtt" - mondta Tóth Mihály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×