INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 16. hétfő
Edit

hajóbaleset

duna

budapest

hableány

Budapest, 2019. május 29. Tűzoltóautó a budai rakparton, a Lánchíd és Erzsébet híd között 2019. május 29-én este. Heten meghaltak, amikor feltehetőleg egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Parlament közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a két fős magyar személyzettel a fedélzetén. MTI/Lakatos Péter

Hét ember meghalt a budapesti hajóbalesetben: luxushajóval ütközhetett a Hableány

Infostart / MTI

Hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este - jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen. Megtalálták a hajóbalesetben elsüllyedt hajó roncsát. Nagy erőkkel folyik a mentés, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán. Cikkünk frissül.

Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. Nagy erőkkel folyik a mentés, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.

A Hableány elnevezésű turistahajó feltehetően egy nagyméretű luxushajóval ütközött a szakadó esőben, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.

A hatóságok azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán.

Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka azt mondta: rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

A mentést nehezíti, hogy jelenleg is szakad az eső, a Duna árad, és folyónak gyors a sodrása.

A dunai vízi baleset több könnyű sérültet kihűléssel vittek kórházba - közölte az M1 aktuális csatornával Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Azt mondta: a pesti és a budai rakparton is folyamatban van újraélesztés, ugyanakkor hozzátette, van, akinek az életét nem sikerült megmenteni.

Elmondta, a mentőszolgálat 17 mentőegységgel van kint. Már nem csak Pest, hanem Fejér megyéből is bekapcsolódtak a mentésbe.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

Az M1 aktuális csatornán elmondták: a helyszínen tartózkodik Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is.

Horváth Ildikó: három kórház fogadja a sérülteket

Három nagy kórház fogadja a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjeit - nyilatkozta a helyszínen Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az MTI-nek.

Azt mondta: hét sérültről tud, könnyebb sérüléseket szenvedtek, kórházba vitték őket.

Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a baleset a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal köszönetét fejezte ki a mentésben résztvevőknek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen bejelentette: hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott.

A helyszínen a dél-koreai nagykövetség munkatársai segítik az áldozatok azonosítását.

Hajózási zárlat

A BRFK ügyeletére szerdán este 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér közelében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést és a helyszíni intézkedést.

A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy

erőteljesen árad a Duna a fővárosban, a budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint.

Jelenleg 5 méter körüli a vízállás.

A Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

Budapest, 2019. május 29.
Motorcsónakkal túlélők után kutatnak a Duna fővárosi szakaszán, az Erzsébet hídnál 2019. május 29-én este. Heten meghaltak, amikor feltehetőleg egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Parlament közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a két fős magyar személyzettel a fedélzetén.
MTI/Lakatos Péter
Motorcsónakkal túlélők után kutatnak a Duna fővárosi szakaszán, az Erzsébet hídnál 2019. május 29-én este.
MTI/Lakatos Péter

Nyitókép: Tűzoltóautó a budai rakparton, a Lánchíd és Erzsébet híd között 2019. május 29-én este. MTI/Lakatos Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018