eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Már az autók felét korlátozhatják szmogriadó idején

Várhatóan októbertől az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátoznák szmogriadó esetén Budapesten, erről dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Karner Miklós autós szakújságíró szerint a dízelautók egyre nagyobb részét korlátozhatják a szmogriadó esetén.

Ősztől korlátozhatják szmogriadó esetén a súlyosan környezetszennyező autók közlekedését Budapesten. Karner Miklós autós szakújságíró emlékeztetett: 2018 októberében az Euro 3-as dízelautókat már kitiltották a fővárosból szmogriadókor. Korábban a gépjárműpark csupán egyharmada volt érintett, az intézkedés után ez az arány 40 százalékra emelkedett. Az idén októberre várható szabálymódosítás pedig már az autók 52 százalékát érintheti – hívta fel a figyelmet Karner Miklós, hozzátéve: ez

a Budapesten közlekedő autók akár 70-80 százalékát is jelentheti.

Azért is tarthatják indokoltnak a korlátozást, mert a riasztási fokozatban korlátozott autók száma kevesebbé vált, mint az állomány fele. Az Európai Bizottság pedig az Európai Bírósághoz fordult, mivel a PM10-es légszennyező mennyisége túl magas a budapesti levegőben – tájékoztatott a szakújságíró. Ha már elindult az eljárás, legalább láthassák, hogy a közgyűlést mindent megtesz a helyzet javítása érdekében.

Az intézkedés után már a 4-5 éves autók is beleeshetnek a korlátozott kategóriába

– hangsúlyozta Karner Miklós.

A szakértő hozzátette: az elmúlt évtizedben nem volt még olyan esztendő, amikor ne lett volna szükség a korlátozásra. Mint mondta: tájékoztatási és riasztási fokozat létezik, utóbbiban vezetik be a korlátozást is. Az ellenőrzést kamerákkal és rendőrségi megállításokkal végzik, aki megszegi a szabályt, több tízezer forintos bírságra számíthat.

Szerdán asztalra kerül a javaslat

A Világgazadság közben azt írja, aligha fogja befolyásolni az autópiacot a néhány évente egyszer-egyszer kihirdetett, pár napon át életben lévő szmogriadó jelentette korlátozás.

A mintegy 3,7 milliós magyar gépjárműállományból 400 ezer olyan autó fut az utakon, amelynek Euro 5-ös motorja van. Ennek megközelítőleg a fele dízelüzemű, vagyis a teljes hazai autópark 5 százaléka – mondta a lapnak Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke.

Az Euro 5-ös szabvány a 2009–2014 közötti időszakban volt érvényben, a dízelekre vonatkozó károsanyag-kibocsátási adat ez esetben 0,18 gramm nitrogén-oxid (rákkeltő elem), 0,005 gramm szálló por és 0,5 gramm szén-monoxid kilométerenként.

A Fővárosi Közgyűlés asztalára a szerdai ülésen kerül az ősztől bevezetni kívánt rendelkezés.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén a szmogrendelet módosításával tovább korlátozhatja a szmogriadó idején használható gépjárművek körét, valamint több mint hétmilliárd forintot biztosíthat arra, hogy a fővárosi önkormányzat megszerezze a Rác fürdő tulajdonjogát.

Az ülésen még

A képviselők az ülésen dönthetnek arról is, hogy több mint hétmilliárd forintot biztosítsanak a Rác fürdő és hotel megszerzésére. A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés elfogadásával arra utasítanák a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetőjét, hogy a fürdő és hotel felszámoló általi értékesítése során a teljes ingatlanegyüttes tulajdonjogának megszerzése érdekében 7 401 409 forint összeghatárig ajánlatot tegyen. Ezért a fővárosi önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő kft.-nek 7,5 milliárd forint kamatmentes tagi kölcsönt nyújtanának.

A testület várhatóan hetven előterjesztést tárgyal majd meg, a többi mellett elfogadhatják a budapesti mobilitási tervet, azaz a közlekedésfejlesztési stratégiát, dönthetnek fővárosi EuroVelo kerékpáros útvonalak fejlesztéséről, valamint a XIII. kerületi Szent István parkba tervezett, az államalapító királyt ábrázoló szobor elhelyezéséről is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×