eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az NVI budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
Nyitókép: Soós Lajos

NVI: gyorsan történik az átjelentkezők szavazása

Rendben folyik a szavazás az Európai Parlament magyar tagjainak választásán - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Elmondta, 8 008 353-an jogosultak részt venni a választáson, 97 618-an szavazhatnak átjelentkezéssel, 20 291-en külképviseleten, 115 325-en pedig levélben. 17 óráig a választásra jogosultak 37,06 százaléka szavazott, ami magasabb, mint a 2014-es választáson, akkor 24,06 százalék volt.

Hozzátette: nagyon kevés rendkívüli esemény volt eddig. Több helyről jelezték, hogy az NVI által hívott nemzetközi megfigyelők is járják a szavazóköröket. Az NVI 33 nemzetközi megfigyelőt vett nyilvántartásba.

Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy a XI., XIV., IX. és VIII. kerületben volt sok átjelentkező, de a választási irodák tájékoztatása szerint rendben, gyorsan történik az átjelentkezők szavazása.

A választópolgárok 132 külképviseleten voksolhatnak, a külképviseleteken 80-90 százalék közötti a megjelenés.

Az NVI-hez 54 ezer levélszavazat érkezett már vissza, ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már feldolgozták, az érvényes azonosító nyilatkozatokhoz tartozó levélszavazatokat este 7 órakor bonthatják fel.

Arra, hogy sajtóhírek szerint a záhonyi határátkelőnél harminc odavezényelt rendőr segíti a Magyarország és Ukrajna közötti határellenőrzést, Pálffy Ilona elmondta: sok, Ukrajnában élő és a magyarországi választáson szavazati joggal rendelkező választópolgár kérte, hogy Záhonyban vagy Kisvárdán személyesen vehesse át a szavazási levélcsomagot és ott adhassa le szavazatát.

Hozzátette: azok az ukrán-magyar kettős állampolgárok, akiknek van állandó magyarországi lakcímük, a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak, de levélben nem.

Pálffy Ilona kitért arra is, hogy az NVI 82 millió forintot biztosított a szavazatszámláló bizottságok választott és pártok által delegált tagjainak szavazásnapi ellátására. Emlékeztetett: Ujhelyi István (MSZP) az NVI-nek küldött levelében azt írta, elfogadhatatlan lenne, ha semmilyen ellátást nem biztosítanának a delegált tagoknak, akik reggel fél 6-tól 18-20 órán át folyamatosan dolgoznak.

Pálffy Ilona az NVB-ülésen kiemelte: az NVI - Ujhelyi István levelétől függetlenül - pénzügyi normatívát biztosít a szavazatszámláló bizottságok választott és megbízott tagjainak napközbeni étkezési ellátására, a normatíva összege szavazatszámláló bizottságonként bruttó 8 ezer forint, amelyet már korábban átutaltak a helyi választási irodáknak.

Az EP-választáson a 10 277 magyarországi szavazókörben a választott tagokon felül több mint 26 ezer pártdelegált dolgozik vasárnap.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×