INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 24. szombat
Bertalan

nato

aréna

tálas péter

Lulea, 2018. október 25. Az amerikai légierő által közreadott képen a NATO Trident Juncture 2018 fedőnevű hadgyakorlatára készülve jégtelenítik az amerikai légierő egyik F-16-os harci gépét a svédországi Kallax légi támaszponton 2018. október 24-én. A Norvégiában másnap kezdődő, 31 ország 50 000 katonájának részvételével megrendezett művelet az utóbbi évek legnagyobb NATO-hadgyakorlata. MTI/EPA/Casey D Rodriguez

Tálas Péter: erős hadsereget vállalt Magyarország a NATO felé

A NATO-szerződések előírják, hogy a tagországoknak is meg kell tudni védeniük a saját területüket, ezért fontos a haderőreform és a nehézdandár kiállítása - hangsúlyozta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Magyar Honvédség az elmúlt 25 évben többnyire alulfinanszírozott volt, erre vonatkozóan sokszor és több számsor is megjelent; ezzel a politika nem nagyon dicsekedett, de időről időre elfogyott az eszköz, amit később mindig pótolni, modernizálni kell.

"Most úgy tűnik, hogy van egy szerencsés egybeesés:

van megfelelő ellenségkép, tehát a NATO számára Oroszország viselkedése és az ezzel kapcsolatos kihívások, van pénz, és van egy politikai akarat, belpolitikai is, nemzetközi is, különösen a térségünkben kezdett mindenki nagyon komoly haderőreformba"

- mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője.

Nehéz- és könnyűfegyverzetről is szó van a beszerzésekről, ezzel kapcsolatban felmerülhet a kérdés: azt szerezzük-e be, amit kell, vagy azt, amit lehet?

Tálas Péter ezzel kapcsolatban elmondta,

minden NATO-tagállam tesz felajánlásokat a szövetség felé; Magyarország azt vállalta, hogy egy nehézdandárt állít ki,

"ez pedig úgy néz ki, hogy van benne nehézfegyverzetű, könnyű fegyverzetű és a legkülönbözőbb egyéb képességek" - fejtegette a szakértő.

"Ezeket a képességeket kell nekünk gyakorlatilag produkálni; a NATO visszatért egy területvédelemhez, így a területvédelemre alkalmas eszközöket akarunk beszerezni" - tette hozzá.

Mint rámutatott, van a NATO-szerződésnek egy úgynevezett 3. cikkelye, amely arról szól, a NATO-tagországoknak a saját erejükből is tudni kell védeni a saját országukat.

"Nagyon kevés közös képessége van a NATO-nak, hadserege nincs is, csak parancsnoksága. A képességüket az országok teszik be a saját haderejük által" - egyértelműsítette Tálas Péter, vagyis Magyarországnak NATO-kötelezettsége egy erős és ütőképes hadsereg létrehozása.

Nyitókép: CASEY D RODRIGUEZ

Kapcsolódó hang

Tálas Péter és a nehézdandár - Aréna
 


Aréna, 1. rész
 


Aréna, 2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018