eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: a magyar kerítés olyan sikeres, hogy Washingtonból is látszik

A gazdasági és katonai együttműködés, valamint a migráció is téma volt Orbán Viktor és Donald Trump washingtoni megbeszélésén - mondta a magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Orbán Viktor az interjúban elmondta, hogy nem először találkozott az amerikai elnökkel, hiszen a NATO-csúcsokon folyamatosan konzultál az összes tagállam, így a magyarok is az amerikaiakkal, de ilyen hosszabb kétoldalú találkozó most először történt.

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump az ikertestvérének nevezte, azt mondta, hogy vannak olyan a nép által megválasztott vezetők, akik a saját országuk ügyét teszik az első helyre. Több országban - példaként említette Izraelt, Indiát, Olaszországot és Lengyelországot is - úgy vélik, hogy a világ államai saját céljaikat követik, s amikor kell, együttműködnek, de nem adják át a hatalmat egy világkormánynak – tette hozzá. Jelezte, hogy ezek a vezetők tudnak egymásról, ismerik egymást és szurkolnak egymás sikeréért.

„A legfontosabb az volt, hogy egyeztettünk és összevetettünk a nézeteinket arról, hogy mi várható a világban”

- emelte ki a kormányfő.

Azzal, hogy Donald Trump az üzleti életből jött, másfajta, célratörőbb, egyenesebb és bátrabb hozzáállást és gondolkodást képvisel – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: az amerikai elnök tudta, hogy 1700 amerikai cég van jelen Magyarországon, ismerte a magyar gazdasági modellt, és azzal is tisztában volt, hogy Magyarország megállította a migrációt.

A magyar kerítés olyan sikeres, hogy Washingtonból is látszik

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor jelezte, hogy a tárgyalásokon a katonai együttműködés is téma volt. Amerikai segítségre lehet szükség a kritikus infrastruktúra megvédésére, ehhez középhatótávolságú légvédelmi rakétákat szerezhetnek be.

Érdekeltek vagyunk abban, hogy Romániában, a Fekete-tenger fenekén lévő gáztartalékokat minél hamarabb kitermeljék, mert alternatíva lehet az orosz gázzal szemben - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ha a néppárti csúcsjelöltet, Manfred Webert nem támogatja az Európai Bizottság élére, akkor kit fog, azt mondta: majd lesz olyan jelölt, akit tud támogatni.

A kormányfő kifejtette: meg kell várni, amíg az emberek elmondják a véleményüket az EP-választáson, és meglátják, hogy ki milyen támogatást kapott. Aztán két nappal a választás után a vezetők megkezdik a tárgyalásokat az uniós csúcson. Az EP-nek is van szerepe, de az első döntés joga a miniszterelnökök kezében van.

„Igyekszünk minél hamarabb jó vezetőket adni Európának”

- emelte ki.

Az európai parlamenti választáson erős üzenetet kell küldeni Brüsszelbe arról, hogy "változást akarunk, egy olyan Európát szeretnénk, amely megvédi a határait tengeren és szárazföldön" - jelentette ki a miniszterelnök.

Azt is mondta, hogy "olyan brüsszeli vezetőket akarunk látni, akik nem szervezni, hanem megállítani szeretnék a migrációt". A kormányfő hozzátette: létezik egy "liberális maffia", amely azon dolgozik, hogy elhitesse a világgal, a migráció ellen nincs mit tenni. "Az EP-választás arról szól, hogy ezt elfogadjuk vagy kitörünk ebből" - hangsúlyozta.

Az EP-választás arról szól, hogy elfogadjuk vagy kitörünk" abból a gondolkodási keretből, amelyet megpróbálnak "ránk erőltetni" - hangsúlyozta Orbán Viktor, kijelentve: Európát megvédő vezetőkre van szükség, mert Európa az európai, Magyarország pedig a magyar emberek otthona.

Úgy fogalmazott: a magyarok többségének feláll a szőr a hátán attól, hogy sok európai politikus szerint a migráció jó dolog, csak a mostaninál jobban kellene szervezni.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×