eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump amerikai elnök (j2) és Orbán Viktor miniszterelnök (b2) megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Mellettük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Donald Trump: hasonlítunk Orbán Viktorral

Washingtonban tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel Orbán Viktor miniszterelnök. Az Egyesült Államok vezetője azt mondta: nagyra értékeli, amit a magyar vezetés a migráció megállításáért és a keresztények védelmében tett.

Orbán Viktor jó munkát végez, mivel megőrzi Magyarország biztonságát – mondta Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban, ahol fogadta a magyar kormányfőt.

Az egyesült államok vezetője arról is beszélt, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak és megemlítette, hogy hasonlítanak Orbán Viktorral, mivel mindketten kicsit ellentmondásos személyiségek, ami szerinte rendben van.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatában látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését nevezte meg. A kormányfő megjegyezte: rengeteg változás van a világban a két ország vezetésének pedig számos tekintetben hasonló a megközelítése.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy oly' sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok rendkívüli fejlődéséhez”

– tette hozzá.

Donald Trump ezután megerősítette, hogy az amerikai kormány nagyra értékeli a magyar vezetés munkáját a keresztények védelmében. A magyar demokrácia helyzetére vonatkozó kérdésre az amerikai elnök azt mondta: Orbán Viktor szigorú ember, akit tisztelnek hazájában, és aki sokak szerint helyesen lépett fel a bevándorlással szemben. A magyar miniszterelnök megjegyezte, hogy többször is megválasztották Magyarországon, és hangsúlyozta, hogy bevált a 2011-ben elfogadott alkotmány.

A washingtoni találkozó egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is. Az ezt követő ovális irodában tartott sajtónyilatkozat után a tárgyaló felek plenáris tanácskozáson vettek részt.

A Demokratikus Koalíció vezetője szerint

a Trump-Orbán csúcs az önszeretet és az önimádat röpke találkozója volt.

Gyurcsány Ferenc közleményében úgy fogalmazott: A világot érteni nem akaró vagy nem tudó veszélyes nacionalisták ölelkeztek össze. A Lehet Más a Politika szerint Orbán Viktor a világ legnagyobb klímabűnözőjével találkozott. A párt közleményében emlékeztet arra, hogy Donald Trump felrúgta párizsi klímaegyezményt, és a globális nagyvállalatok markában lévő vezetőknek nevezi az amerikai elnököt és a magyar kormányfőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×