eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A kormány intézkedése miatt megszűnhetnek a céges üdülők

Tíz év alatt 48 ezerről 11 ezerre csökkent a vállalati nyaralók férőhelyeinek száma. Az adószabályok miatt ugyanis piaci árat kellene fizetni, ez viszont nem éri meg a munkavállalóknak.

A rendszerváltás nemcsak a szakszervezeti üdültetést vitte zuhanórepülésbe, a bajba került vállalatok is sorra szabadultak meg nagy értékű üdülőiktől, így próbálva talpon maradni. A legutolsó ismert adat szerint 2018-ban már csak 343 céges pihenőhelyet tartott nyilván a KSH, ezekben összesen 11 620 férőhely volt – írja a Népszava. Az utóbbi két évben több mint háromszáz férőhely szűnt meg. Tíz éves távlatban azonban nőtt az üdülők száma, de összbefogadható létszám durván zuhant az akkori 48 ezerhez képest.

A vállalatok tehát főként a nagy ingatlanoktól szabadultak meg.

A kormány ráadásul tavaly kivette 2019-től a kedvezményesen adózó körből a dolgozók céges szálláson való üdültetésének lehetőségét. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara egyik elemzése szerint a munkaadót és a munkavállalót sújtó közterhek együtt már 81,95 százalékos elvonást jelentenek a vállalati üdülő igénybevételekor, ami

sokak szerint egyet jelent ennek a lehetőségnek a felszámolásával.

„A vállalati üdülést az tette mindenekelőtt népszerűvé, hogy kedvezményes volt. a kedvezményes vállalati üdülés szerzett jog, amit megvonni nem éppen ízléses megoldás. Piaci értéken nem veszik igénybe a munkavállalók a vállalati üdülőket” – fogalmazott a Zalai Munkástanácsok.

Ami biztos: a vállalatok többsége az üdülők eladásán kezdett el gondolkodni, bár még kevesen léptek, a többség megvárja a dolgozók idei reakcióját. A Telekom azonban már döntött, megválik ilyen célú ingatlanjaitól.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×