eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kifüggesztik az európai parlamenti választás hirdetményét a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Elemzők: a részvételi arány hatalmas meglepetéseket okozhat május 26-án

Megváltoztathatja az európai pártok elrendeződését a májusi EP-választás - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője és Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője, stratégiai igazgatója az InfoRádióban. Úgy látják, hogy a részvételi arány függvényében akár meglepő eredmények is születhetnek.

Az európai parlamenti választás tétje az, hogy "tisztuljon a kép", illetve fontos, hogy ez milyen irányba történik, lesznek-e "új gravitációs pontok" vagy minden marad a régiben, és erővonalakként marad a néppárt, a szocialisták és a liberálisok - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője, stratégiai igazgatója.

"Lehet, hogy valami más jön;

Orbán Viktor szereti hangoztatni, hogy vannak a bevándorlásellenes és bevándorláspárti erők, de szerintem ilyen vegytisztán semmiképpen sincsen, legfeljebb egyesek máshogy állnak a bevándorlás kérdéséhez,

vannak, akik elutasítják, és vannak, akik szabályoznák" - fogalmazott Pulai András.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője erre reagálva elmondta, "az európai pártstruktúra hagyományosan úgy alakult, hogy egy mérsékelt plurális pártrendszer volt, ami azt jelenti, hogy mindenki a centrum felé törekedett, mindenki mindenkivel alkuképes volt".

"Nagyjából húsz éve megjelent egy szélsőségesen EU-ellenes vonal is az Európai Parlamentben,

de folyamatosan a partvonalon volt, ezt a politikatudomány már pluralizálódásnak hívja; volt törésvonal bőven, ami ezt okozta, észak-dél, kelet-nyugat, de hosszú távon,

amióta legalább is Magyarország az unió tagja, a centrum erős volt. Ez megváltozott 2015 után, 2019-re a centrum összeroppant"

- mutatott rá Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint az Európai Néppárt és a Szocialisták és Demokraták egészen biztosan nem fogják együtt elérni az 50 százalékot május 26-án, átalakul az egész működési mechanizmusa az EP-nek.

Szerinte ténylegesen

ki fog alakulni a bevándorláspárti-bevándorlásellenes "kétpártrendszer", mivel "mély alapkonfliktussá" vált a migráció,

amelyben az egyik póluson a magyar kormányfő, Orbán Viktor nagyon fontos szereplővé vált.

Az elemző szerint kulcskérdés lesz a választási aktivitás Magyarországon.

"A Demokratikus Koalíció szimpatizánsai a legaktívabbak hagyományosan, míg az MSZP szimpatizánsai a legkevésbé azok, azaz a végeredmény a szimpátiaviszonyok változatlansága mellett okozhat meglepetést" - mondta Mráz Ágoston Sámuel. Emlékeztetett, 2014-ben is mindössze két százalék volt a különbség az MSZP és a DK támogatottsága között (11, illetve 9).

Úgy látja,

a fideszesek is aktívak, a jobbikosok viszont kevésbé, és az LMP-nél is baj van ezen a téren.

Pulai András szerint is "részvételi verseny" lesz ez a voksolás. A Publicus Intézet összességében magas részvételi arányra számít.

"40 százalék vagy afölötti is lehet, ami az összes eddigi európai parlamenti választásnál magasabb lehet" - ismert, az első alkalommal kevéssel 40, másodjára viszont már 30 százalék alatt maradt a részvétel; ez "megtréfálhatja a kutatókat".

Az elemző szerint az őszi önkormányzati választásokra való felkészülést is meghatározhatják a májusi eredmények.

A teljes beszélgetést alább megtekinthetik, meghallgathatják!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×