eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Milliós bírság fenyeget - figyelniük kell a családi házak és hobbikertek tulajdonosainak

Itt a jó idő, egyre többen töltik a hétvégéket a kertben vagy a telkükön, és grilleznek, bográcsoznak, vagy leveleket égetnek. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor csinálnak.

A tűzvédelmi szabályok megszegői komoly bírságra is számíthatnak - a penzcentrum.hu összeszedte, mire érdemes figyelni - különösen most, hogy a Katasztrófavédelem honlapján elérhető tájékoztatás szerint jelenleg sehol nincs tűzgyújtási tilalom Magyarországon.

Bő négy éve, 2015. március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely fontos előírásokat fogalmaz meg, többek között a kertes házak és telkek tulajdonosaira nézve is. A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében,

a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos!

Ez alól kivételt csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakok és módok jelentenek.

A helyi szinten előírt szabályok között lehet például, hogy

  • Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.
  • Az égetés minden héten kizárólag a meghatározott időpontban (pl.: pénteken 15 órától 20 óráig) történhet, amennyiben az időjárási viszonyok azt lehetővé teszik.
  • Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

Az égetési korlátozás vagy tilalom viszont nem jelenti azt, hogy a kerti hulladékot bárki felhalmozhatja a kertjében. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

Akit szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat.

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti.

Ha például valaki megszeg egy tűzvédelmi előírást, és azzal az tüzet idézett elő, a bírság összege 10 ezer forintról kezdődik, de a felső határa 1 millió forint. Ha pedig olyan tűz keletkezik, amelyhez a tűzoltóknak is ki kell vonulniuk, akkor már 20 ezer a minimum és 3 millió forint a maximum bírság.

Ha pedig közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéz elő egy előírás megszegése, akkor 20 ezer és 1 millió forint közti bírság szabható ki.

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×