INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

iharosberény

legmagasabb

fa

Megmérték, melyik Magyarország legmagasabb fája

Megmérték, melyik Magyarország legmagasabb fája

Infostart

51 méter 65 centiméter, több, mint 140 éves, és köszöni, jól van.

A Somogy megyei Iharosberényi Erdészet területén hivatalosan is lemérték az eddig legmagasabbnak tartott fa magasságát, és felmérték állapotát. Az 51 méter 65 centiméteres fa fajtája duglászfenyő, amelynek érdekessége, hogy egy-egy levelének az élettartama akár 8 év is lehet. Egy fa korát kivágás nélkül nagyon nehéz meghatározni, de irodalmi és erdészeti adatokra támaszkodva annyit sikerült kideríteni, hogy az 1870-80-as években ültették, amikor a területen először honosították meg az egyébként amerikai származású fajt.

A felfedezője Pósfai György természettudós, dendromán, vagyis a fák elkötelezett rajongója. A megtaláló lézeres mérései arra engedtek következtetni, hogy a fa magassága 51 és 52 méter között van, de ahhoz, hogy hivatalos adat születhessen, a lehető legpontosabb és legkisebb hibalehetőséggel bíró mérőszalagos mérést kellett alkalmazni, ehhez viszont fel kellett mászni a fára, ami egy ekkora példány esetén egyáltalán nem egyszerű feladat. A profi felszerelésen kívül valódi szakértelmet és komoly fizikai erőnlétet is igényelt. A STIHL a legprofibb famászót, Lajkó Bendegúzt kérte fel a feladatra.

A legnagyobb kihívás a fa magasságából adódott, és abból, hogy a legalsó ágai is magasan, 30 méter felett helyezkednek el: nehéz volt ezekre feldobni azt a súllyal ellátott zsinórt, amellyel a mászókötelet húzták fel. „Először a fa feléig sikerült feldobni a dobózsinórral, majd ágról ágra magam előtt dobva a kötelet sikerült megtenni a hátra lévő 25 métert. Miután felértem, felhúztam egy mérőszalagot, és megszületett a hivatalos eredmény” - mondta Lajkó bendegúz. A teljes művelet hozzávetőlegesen másfél óráig tartott.

Az akusztikus tomográf, azaz a „faröntgen” segítségével kerestek korhadásra vagy belső szerkezeti elváltozásokra utaló jeleket, de egyikre sem találtak példát. A gyökereken és a gyökérnyakon találtak kisebb sérüléseket, illetve a fa vastag külső kérge helyenként levált, de egy ilyen korú fánál ez teljesen természetes, és szinte nem is tekinthető valódi problémának.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018