eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Betétdíjassá tenné a csomagolóanyagokat a kormány - a nap hírei

Elfogták az utrechti lövöldözőt. Betétdíjassá tenné a csomagolóanyagokat a kormány - közölte az innovációs miniszter. A Kúria vizsgálja a devizahitelek ügyében született uniós bírósági döntés lehetséges jogkövetkezményeit.  A nap legfontosabb hírei március 18-án.

Elfogták az utrechti lövöldözőt. A 37 éves török származású férfi három embert megölt, és ötöt megsebesített, amikor tüzet nyitott egy villamos utasaira, majd a város más pontjain is lövöldözött. Magyar érintettről nem tud a budapesti külügyminisztérium. A hatóságok kezdettől fogva terrortámadásként kezelik az ügyet. Egy utrechti ügyész szerint ugyanakkor valószínűleg "családi okok" miatt történt a lövöldözés.

Tavaly novemberben, vonattal jött Magyarországra az az autsztrál férfi, akit a hétvégi új-zélandi terrortámadás elkövetésével gyanúsítanak.A Terrorelhárítási Központ azt közölte, hogy Brenton Harrison Tarrant a Kőrös Intercityvel Lökösházánál egyedül lépett be Magyarországra, a terror adatbázisokban nem szerepelt. Az új-zélandi hatóságok közölték, hogy a férfi az elmúlt hónapokban Horvátországban, Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Törökországban is megfordult. Az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen követett el terrortámadást, amelynek félszáz halottja és csaknem ugyanennyi sebesültje van.

Betétdíjassá tenné a csomagolóanyagokat a kormány - közölte az innovációs miniszter.Palkovics László a TeSzedd! - kampány megnyitóján elmondta: a szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag. A vasárnapig tartó fenntarthatósági témahét programsorozatba mintegy 1500 intézmény kapcsolódik be, kiemelt téma a közlekedés, a víz és a fenntarthatósági törekvések, célja az ismeretek széles körű terjesztése iskolai keretek között. A témahét fővédnöke Áder János államfő.

A belügyminisztertől vár választ az MSZP arra, hogy milyen okból csökkent egy év alatt 3500 fővel Csepel lakossága. Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyinál jóval alacsonyabb lakosságszám miatt az őszi önkormányzati voksoláson 14-ről 12-re csökken az egyéni körzetek száma és hat kompenzációs lista helyett csak öt lesz, vagyis három képviselővel kevesebbet választanak a polgárok a csepeli önkormányzatba.

Felfüggesztette a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát az Országgyűlés.Polt Péter legfőbb ügyész azért indítványozta ezt, mert tavaly a gyanú szerint Farkas Gergely Bács-Kiskun megyei képviselőjelöltként felajánlotta az ott induló LMP-s politikusnak, hogy kifizeti kampányköltségeit, ha visszalép a javára. Az LMP-s képviselő ezt visszautasította. Farkas Gergely az Országgyűlés plenáris ülésén nem élt a felszólalás lehetőségével.

Hét ország, köztük Magyarország közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások növelését vagy legalább szinten tartását a 2020 utáni uniós költségvetési időszakban a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülésén. A közös nyilatkozatot Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával együtt jegyzi. A tanácsülésen a nyilatkozatot több más tagállam is támogatta - közölte az Agrárminisztérium.

A Kúria vizsgálja a devizahitelek ügyében született uniós bírósági döntés lehetséges jogkövetkezményeit. Az Európai Bíróság múlt csütörtöki ítélete szerint megsemmisíthetők a tisztességtelen szerződési feltételt tartalmazó magyarországi devizaalapú kölcsönszerződések.

Olcsóbb lesz a gázolaj szerdától. A Mol 3 forinttal csökkenti a dízel literenkénti nagykereskedelmi árát, 389 forintra, a benzin ára nem változik, marad 366 forint.

A londoni alsóház elnöke úgy döntött, hogy a kormány nem terjesztheti újból ugyanabban a formában a ház elé a brexit feltételeiről szóló megállapodást. Theresa May miniszterelnök a múlt héten kilátásba helyezte, hogy a megállapodásról az alsóház még az e hét második felében esedékes uniós csúcstalálkozó előtt ismét szavazhat. Arról is dönteniük kellene a képviselőknek, hogy mikorra halasszák a kilépést.

Az Európai Unióba importált termékek 7 százaléka hamisított - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet felmérésből. Az OECD felhívja a figyelmet, hogy a hamísítás rendkívül magas aránya jelentős rizikót jelent a tudásra alapozott, nyílt globális gazdaságban. Az érintett termékek jó része mindennapi fogyasztási cikk, cipő, kozmetikum és játék, de pótalkatrészek, elemek és luxuscikkek is vannak közöttük. A kibocsátó országok között pedig elsődleges Kína és Hongkong.

Horvátországban súlyosabban büntetik a jövőben a családon belüli erőszakot. Andrej Plenkovic horvát kormányfő bejelentette: a büntetőtörvénykönyv módosítása mellett, több segélyvonalat is indítanak az év végéig hat megyében, és védett házakat hoznak létre, ott ahol még nincsenek. Zágrábban a hétvégén több ezren tüntettek zéró toleranciát követelve a családon belüli erőszakkal szemben.

Elutasította a román szenátus azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az azonos nemű párok számára is lehetővé tették volna, hogy közjegyző, illetve anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal tegyék hivatalossá élettársi kapcsolatukat. Az élettársi szerződés témája egy meghiúsult alkotmánymódosítási kezdeményezés kapcsán került előtérbe Romániában.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×