INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

nvi

jogorvoslat

ep-választás 2019

Látogatók az Európai Parlament üléstermében Brüsszelben 2019. március 6-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit.

EP-választás - Készül a kifogásokra és fellebbezésekre a választási iroda

Infostart / MTI

A mintadokumentumokat, a használatuk nem kötelező, csupán a jogorvoslati kérelmek benyújtását könnyítik meg. 

Jogorvoslati mintákkal segíti a választókat a Nemzeti Választási Iroda a május 26-i európai parlamenti választáson. Az NVI a valasztas.hu oldalon tette közzé a jogorvoslati mintadokumentumokat.

A választási bizottságokhoz kifogás és fellebbezés nyújtható be:

kifogást jogszabálysértésre hivatkozva lehet beadni, fellebbezést pedig a választási bizottság döntése ellen.

Az európai parlamenti választás aloldalán a "Jogorvoslatok" menüpontban elhelyeztek egy részletes tájékoztatót a jogorvoslatok benyújtására vonatkozó szabályokról. A tájékoztató a jogszabályok bemutatásán túl utal a vonatkozó bírósági - kúriai és alkotmánybírósági - döntésekre is, mint például az érintettségre, vagy a kifogás határidőben történő benyújtásának bírósági gyakorlatára.

Az NVI a kifogás és a fellebbezés "mintadokumentumát" is elkészítette, amelyek elektronikusan kitölthető formában kerültek fel a honlapra.

Az űrlapon jelölték azokat a mezőket is, amelyek kitöltése az érdemi vizsgálat feltétele: a kifogás benyújtójának személyes adatai, a jogszabálysértés megjelölése, a jogszabálysértés ideje, helye és a kifogáshoz csatolt bizonyítékok.

Az NVI közzétette a választási irodák elérhetőségeit is, ahova a jogorvoslatokat el lehet juttatni, akár elektronikusan is.

Bár az NVI elkészítette a mintadokumentumokat, a használatuk nem kötelező, csupán a jogorvoslati kérelmek benyújtását könnyítik meg. Az NVI az után alakította ki a mintadokumentumokat, hogy a 2018-as országgyűlési választási kampányban felkérte erre a Nemzeti Választási Bizottság.

Nyitókép: Az NVI az után alakította ki a mintadokumentumokat, hogy a 2018-as országgyűlési választási kampányban felkérte erre a Nemzeti Választási Bizottság. 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018