INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

magyar honvédség

repülőgép

airbus

hajtómű

javítás

A Magyar Honvédség Csehországból érkezett és a sajtóbemutatóra kiállított két darab, többcélú, használt Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépeinek egyike Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. február 2-án. A gépek a honvédség hadrendjében teljesítenek majd szolgálatot. Az első katonai Airbus A319-es január 31-én érkezett meg a kecskeméti repülőtérre.

Három hónapja rossz a kormánytagokat is szállító honvédségi Airbus

Infostart

A Magyar Honvédség 2017-ben vásárolt Airbus A319-es személyszállító repülőgépe december óta nem repülhet, mert javításra és felújításra szorul a hajtóműve.

Már régóta a Liszt Ferenc repülőtéren áll a Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű Airbus A319-es repülőgépe, az egyik hajtőműve nélkül. A baon.hu megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, és kiderült, a gépet december 3-án állították le, azóta Budapesten, a javításra kiírt pályázat nyertesének telephelyén van.

A HM válasza szerint a repülőgép megvásárlásakor a javításig hátralévő ciklusidő ismert volt. A Magyar Honvédség felkészült az időszakos ellenőrzések és javítások végrehajtására. Ezzel párhuzamosan a hajtómű javítása és felújítása megkezdődött, amely jelenleg is folyamatban van. A mostani tervek szerint a 604-es lajstromjelű repülőgép április második felében repülhet ismét.

A 2017-ben vásárolt két Airbus tavaly tavaly január végén érkezett meg Csehországból a kecskeméti repülőbázisra. Beszerzésüket azzal indokolták, hogy az AN-26-osok fölött eljárt az idő, üzemidejük lejár 2020-ra, nagyjavításuk nem gazdaságos. Az Airbus A319-esek újonnan 70–80 millió euróba kerülnek, a két, most 9–10 éves gép ára viszont ennek kevesebb mint a fele volt.

Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018