eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk
A Magyar Honvédség Csehországból érkezett és a sajtóbemutatóra kiállított két darab, többcélú, használt Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépeinek egyike Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. február 2-án. A gépek a honvédség hadrendjében teljesítenek majd szolgálatot. Az első katonai Airbus A319-es január 31-én érkezett meg a kecskeméti repülőtérre.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Három hónapja rossz a kormánytagokat is szállító honvédségi Airbus

A Magyar Honvédség 2017-ben vásárolt Airbus A319-es személyszállító repülőgépe december óta nem repülhet, mert javításra és felújításra szorul a hajtóműve.

Már régóta a Liszt Ferenc repülőtéren áll a Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű Airbus A319-es repülőgépe, az egyik hajtőműve nélkül. A baon.hu megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, és kiderült, a gépet december 3-án állították le, azóta Budapesten, a javításra kiírt pályázat nyertesének telephelyén van.

A HM válasza szerint a repülőgép megvásárlásakor a javításig hátralévő ciklusidő ismert volt. A Magyar Honvédség felkészült az időszakos ellenőrzések és javítások végrehajtására. Ezzel párhuzamosan a hajtómű javítása és felújítása megkezdődött, amely jelenleg is folyamatban van. A mostani tervek szerint a 604-es lajstromjelű repülőgép április második felében repülhet ismét.

A 2017-ben vásárolt két Airbus tavaly tavaly január végén érkezett meg Csehországból a kecskeméti repülőbázisra. Beszerzésüket azzal indokolták, hogy az AN-26-osok fölött eljárt az idő, üzemidejük lejár 2020-ra, nagyjavításuk nem gazdaságos. Az Airbus A319-esek újonnan 70–80 millió euróba kerülnek, a két, most 9–10 éves gép ára viszont ennek kevesebb mint a fele volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×