INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

mta

lovász lászló

innovációs és technológiai minisztérium

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tervezett átalakítása ellen tüntetnek az Akadémiai Dolgozók Fóruma Élőlánc a tudományért címmel meghirdetett demonstrációjának résztvevői az MTA székháza előtt Budapesten 2019. február 12-én.

Letelt a határidő – nem pályáztak az MTA kutatóintézetei

Nem pályáztak az akadémiai kutatóhálózatok az ITM tudományfinanszírozási programjára, mert nem kapták meg az írásos garanciát a költségvetésben szereplő alapfinanszírozás átutalására.

Február utolsó napján lejárt az a határidő, ameddig az akadémiai kutatóintézetek pályázhattak volna az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományfinanszírozási programjára. Az egyetemi és állami kutatóhálózatok beadták pályázataikat, az akadémiai kutatóhálózatok azonban nem.

Az MTA állásfoglalása szerint azért, mert

a 28 milliárd forintos keretösszegből szerintük 17 milliárd forint a kutatóhálózatok alapfinanszírozására az állami költségvetésbe foglalt támogatás,

amit az ITM az év eleje óta nem fizet ki az érintetteknek.

Lovász László, az MTA elnöke és az intézmény elnöksége korábban ahhoz a feltételhez kötötte a pályázatok benyújtását, hogy Palkovits László innovációs és technológiai miniszter írásos garanciát adjon a törvényileg előírt alapfinanszírozás biztosítására, ám ez – sajtóhírek szerint – a pályázati határidő lejártáig nem történt meg. Így az akadémiai kutatóhálózatok nem adták be pályázataikat, munkájukat továbbra is az MTA tartalékaiból finanszírozzák.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Letelt a határidő – nem pályáztak az MTA kutatóintézetei
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018