eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Nem kér a kormánytervből a tudományos akadémia - reagált a szaktárca

Az MTA ragaszkodik ahhoz, hogy kutatóhálózatai maradjanak házon belül, erről döntést is hoztak kedden. Az innovációs tárca már reagált is: a kormány több kutatást akar, az akadémia pedig döntse el, részese kíván-e lenni az átalakításnak.

Múlt pénteken találkoztak utoljára az MTA, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalódelegációi. Az április 1-jén indult részletes egyeztetések eredményeként megszületett javaslatcsomag kedden került az MTA elnöksége elé, amely úgy döntött,

ragaszkodik ahhoz, hogy az intézmény keretein belül maradjanak a kutatóhálózatai.

A javaslatcsomagról május 6-án dönt a köztestület közgyűlése.

Hangsúlyozták: elengedhetetlennek tartják, hogy az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítása az önkormányzatiság és a testületi irányítás elvén alapuljon, autonóm jogállású szervezeti formában; az akadémiai kutatóintézet-hálózat finanszírozása törvényben meghatározott elemekből álló, több évre előre rögzített módon kiszámítható, értékálló, az Országgyűlés által megállapított évenkénti költségvetési támogatással, továbbá kiválósági alapú pályázati támogatással legyen biztosított.

A döntésre az innovációs minisztérium közleményben reagált, amely úgy fogalmaz, hogy

„a kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne. Az a cél, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét növeljék”.

A tárca álláspontja azonban az, hogy az aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően ez nem az MTA költségvetési fejezete, hanem a kutatóintézeti hálózat önálló fejezeteként képzelhető el – írják.

„Az MTA közgyűlése eldöntheti, hogy az átalakítási folyamatban konstruktív partnerként részt kíván-e venni. Ha igen, akkor közösen alakíthatók ki azok a garanciális elemek, amelyek zálogai lehetnek egy, a közösség céljai és Magyarország versenyképessége érdekében működő, folyamatosan javuló teljesítményt mutató, autonóm magyar tudományosságnak” – olvasható az innovációs tárca közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×