eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Tarlós István főpolgármester beszél, mellette Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2018. január 24-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elfogadták Budapest költségvetését

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2019-es összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A költségvetési rendelet az önkormányzat költségvetési

  • bevételét 266 milliárd 39 millió 233 ezer forintban,
  • kiadásait 380 milliárd 58 millió 282 ezer forintban

állapítja meg.

Az így keletkező 114 milliárd 19 millió 49 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának - 25 milliárd 372 millió 92 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 66 milliárd 718 millió 391 ezer forintból, valamint belföldi értékpapírok 27 milliárd 987 millió 314 ezer forintos bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor külföldi adósság tőketörlesztésére 6 milliárd 58 millió 753 ezer forintot fordít a fővárosi önkormányzat.

A közgyűlés húsz igen szavazattal, kilenc nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

Karácsony Gergely zuglói polgármester, a baloldal főpolgármester-jelöltje megalázónak nevezte Budapest büdzséjét, mert szerinte AZ azt mutatja, hogy a főváros még saját működését sem képes finanszírozni. A Jobbikos Tokody Marcell szerint a nagy hiánnyal számoló költségvetés kiszolgáltatja Budapestet a kormánynak. Gál József az LMP részéről úgy fogalmazott: a betervezett hiány azt mutatja, hogy Tarlós István főpolgármester nem jó menedzsere a fővárosnak.

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum jön létre

A főpolgármester és a budapesti rendőrfőkapitány vezetésével Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot hoznak létre - döntött a testület.

A Tarlós István főpolgármester jegyezte előterjesztést a testület 23 igen szavazattal, egy nem ellenében, öt tartózkodás mellett fogadta el.

Az egyeztető fórum elnöke a főpolgármester, társelnöke a budapesti rendőrfőkapitány lesz. Tarlós István azt mondta, a probléma megoldását magasabb szintre emelik, mert eddig csak tüneti kezelés volt.

Kisebb légszennyezettségnél is tájékoztatják a lakosságot

A fővárosi önkormányzat a jövőben már akkor is tájékoztatja a budapestieket a levegő minőségének romlásáról, ha a fővárosi légszennyezettség szintje az egyes légszennyező anyagok esetében meghaladná az egészségügyi határértéket, de még nem érné el a szmogriadó tájékoztatási fokozatához jogszabályilag rögzített értéket - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők egyhangúlag, 29 igen szavazattal támogatták a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést.

A döntés értelmében ha az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a budapesti légszennyezettségi helyzetről indokolt a Budapesten tartózkodókat tájékoztatni, a megelőzéshez való hozzájárulás érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elkészített rövid távú értékelést - átmeneti intézkedésként, a fővárosi önkormányzat önként vállalt közcélú tájékoztatási feladatának részeként - a főpolgármester változatlan tartalommal, sajtóközlemény formájában közzéteszi.

Új szobor a Széll Kálmán téren

A tervek szerint április végén állítják fel Széll Kálmán szobrát a róla elnevezett téren. A Fővárosi Közgyűlés 20 igen, 1 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett támogatta a szoborállítást.

A politikust ábrázoló egész alakos szobor elhelyezését a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte Széll Kálmán tiszteletére. Az alkotás létrejöttéhez a kormány biztosította az anyagi fedezetet.

A meghirdetett pályázatra tizenhat pályamű érkezett, a nyertes alkotás Tóth Dávid szobrászművészé lett.

A szobrot - amelyet a metrókijárat és a 4-es, 6-os villamosok megállója közötti területen található "növénykazetta" mellett állítanak fel - a tervek szerint április 30-án avatják.

A látványterv szerint a mintegy 220 centiméter magas bronzszobor és a hátterét adó homokfújt festett felületű - formára hajlított - acéllap palást egy háromlépcsős fekete gránitlapokkal burkolt betontalapzaton lesz elhelyezve.

Jichák Rabin park lesz Zuglóban

A Nobel-békedíjas egykori izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin nevét veszi fel egy eddig névtelen közterület Budapest XIV. kerületében. A Fővárosi Közgyűlés 25 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett támogatta a közterület elnevezését.

Az elfogadott előterjesztésben az olvasható, hogy a fővárosi önkormányzat és Izrael nagykövetségének együttműködése alapján a Fővárosi Közgyűlés közterületet nevezhet el Izrael Állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából Jichák Rabinról, a zsidó állam első Izraelben született miniszterelnökéről.

A XIV. kerületi névtelen közterület Róna utcától Padlizsán utcáig terjedő részének Jichák Rabin parkként való elnevezését a zuglói önkormányzat képviselő-testülete már korábban támogatta.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×