eur:
393.2
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Így áll a „székely terroristák" ügye – hetilapszemle

A korrupció nem más, mint az intézmények betegsége, a gyenge intézményrendszer pedig életveszélyes – mondta a HVG-nek Tóth István János korrupciókutató. A Figyelőben a „székely terroristák” kálváriájáról olvashatnak.

A HVG-ben interjút olvashatnak Tóth István Jánossal, a független Korrupciókutató Központ Budapest igazgatójával, aki arról beszélt a hetilapnak, hogy a korrupció nem más, mint az intézmények betegsége, a gyenge intézményrendszer pedig életveszélyes. A korrupciókutató hangsúlyozta, hogy a közbeszerzési törvény legutóbbi módosítása után már korlátlanul be lehet vonni az alvállakozókat az elnyert munka elvégzésébe, így pedig a jövőben még kevésbé lehet átlátni a közbeszerzéseket, még nehezebbé válik az ellenőrzésük.

Tóth István János szerint ha már semmilyen szinten nem kell bejelenteni az alvállalkozókat, akkor semmit sem sem lehet tudni arról, hogy hova vándorolt a megbízás. Úgy látja, a közbeszerzés az egyik legfontosabb csatornája a korrupciós tranzakcióknak. Tóth István János elmondta, hogy 193 ezer 2010 és 2015 közötti közbeszerzési szerződés átvizsgálása után jutottak arra a következtetésre, hogy 2010 óta magasabb lett a korrupciós kockázat Magyarországon.

A Figyelő A „székely terroristák" kálváriája címmel összeállítást közöl arról, hogy fél éve került újból börtönbe a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két aktivistája, akiket öt éve letöltendő szabadságvesztésre ítélt a bukaresti legfelsőbb bíróság. A hetilap szerint a legjobb esetben is csak 2019 karácsonyán szabadulhat Beke István, társa, Szőcs Zoltán pedig 2020 februárjában.

Eredetileg azzal gyanúsították őket, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett 2015 december elsejei katonai parádé közben bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén. A vádirat szerint Szőcs Zoltán egy házi készítésű pokolgép elkészítésével bízta meg Beke Istvánt. Miután a bizonyítékok a tárgyalások közben veszítettek erejükből, a bukaresti táblabíróság 2017-ben pirotechnikai eszközökkel való visszaélésért ítélte el őket, 11, illetve 10 hónap börtönbüntetésre, pont annyira, amennyit előzetesben töltöttek, később azonban az ügyész kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorcselekedetre, a bíróság pedig ezt jóváhagyta. Beke István szerint ezzel az ítélettel a magyarokat és a románokat egyaránt meg akarják félemlíteni. A két elítélt a csíkszeredai börtönben tölti büntetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×