eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Bírósághoz fordul a Politikatörténeti Intézet

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kiköltöztetné az intézetet az Alkotmány utcai épületegyüttesből, dacára annak, hogy a Kúria ítélete szerint a baloldali szellemi műhely három évtizede jogszerűen tartózkodik ott. Az MNV kitart az álláspontja mellett.

Az intézet és a Néprajzi Múzeum helyét a Kúria és a Legfőbb Ügyészség foglalná el. A Politikatörténeti Intézet ellentételezést kér. A vagyonkezelő szerint azonban ez nem jár neki, és el kell hagynia az épületet, ezért az MNV is a bíróságra bízza az ügy megoldását.

Nem kell elköltöznünk, mert a Kúria kimondta, hogy jogszerűen használjuk az épületet - mondta az InfoRádióban Földes György, a Politikatörténeti Intézet ügyvezető igazgatója. A Kúria állásfoglalása szerint egy atipikus szerződésről van szó, nem a polgári törvénykönyv, hanem a lakás- és helyiséggazdálkodási szabályok alapján használják az épületet, amelyet jogszerűen engedett át nekik az MSZP, ez a Kúria is elismerte.

"Embertelen intézkedés"

A vita lényege azonban nem az, hogy az intézet az Alkotmányban utcában marad-e - tette hozzá az ügyvezető igazgató. A mostani beadványunkban, amelyben a felmondás érvénytelenítését kérik, megjelölték azt az összeget, amelyet a használati jog ér.

"Ez 2,5 milliárd forint a szakértői becslések alapján, amit ki kell fizetni vagy egy épülettel ki lehet váltani. De szeretném hangsúlyozni, hogy az a tény, hogy egy közhasznú társaságot, annak a levéltárát és könyvtárát 30 napos határidővel, 30 év után ki akarják költöztetni, az totálisan embertelen intézkedés. A Politikatörténeti Intézet kitart az érdekei és jogai védelme mellett, és csak akkor fog kiköltözni, ha a megfelelő ellentételezést megkapja" - szögezte le Földes György.

Az MNV kitart az álláspontja mellett

Az InfoRádió megkereste a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-is. A cég írásban válaszolt a kérdéseinkre. A vagyonkezelő szerint a Kúria törölte az intézet ingatlanhasználati jogát, egy kormányhatározat pedig már korábban kimondta, hogy el kell költözniük az épületből, anélkül, hogy másik irodát vagy pénzt kapnának cserébe.

A vagyonkezelő január 7-én felmondta az úgynevezett haszonkölcsönről szóló szerződést, és a kiköltözésre a törvényben előírt 15 nap helyett 30 napot adott. Mivel azonban az intézet jelezte, hogy nem megy sehová, a vagyonkezelő január 24-én pert indított ellene, és csak akkor hajlandó tárgyalni a békés megoldásról, ha az intézet elköltözik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×