eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az est egyik fővédnöke beszél a 777 Közösség Egyesület és a 777blog.hu, 777 OFFLINE EXTRA – A torinói lepel című, John P. Jackson amerikai fizikussal, a torinói lepel kutatójával folytatott beszélgetés előtt a budapesti Erkel Színházban 2018. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Jó dolog az élet mellett dönteni, vallja a 60 éves Böjte Csaba

Titokban jelentkezett a ferenceseknél 1982-ben. Ma már folyamatosan gondoskodik 2000 gyermekről a dévai alapítvány hálózatán keresztül. Az InfoRádiónak elmondta: "jó dolog az élet mellett dönteni, gyermeket befogadni".

Csütörtökön 60. éves Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója.

Titokban jelentkezett a ferences szerzetesrendbe 1982-ben.

Eredetileg autóvillamossági műszerésznek tanult, majd iskolái befejezése után öt éven át civil szakmákban dolgozott.

Gyulafehérvári, illetve esztergomi teológiai tanulmányai után 1989-ben szentelték pappá, ahol a gyulafehérvári egyházmegye ifjúsági lelkésze lett. Több állomáshely után a ferences provincia elöljárói

1992-ben Dévára helyezték, ahol néhány, az utcáról befogadott, kolduló árvával beköltözött a város évtizedek óta üresen álló, omladozó egykori ferences kolostorába.

A Dévai Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthon és Szórványkollégium 1993. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit, összegyűjtve, befogadva a hátrányos helyzetűeket, Erdély egész területéről, számukra ingyenes nevelést, oktatást, teljes ellátást biztosítva.

Munkájának és önkéntes segítőinek köszönhetően a dévai gyermekvédelmi központ fokozatosan egész hálózattá nőtte ki magát, és Déván kívül több romániai településen működtet árvaházakat.

A gyermekmentő munka hátterét a 2002-ben létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány biztosítja, amely jelenleg 82 helyszínen több mint 2000 gyermeket támogat.

"Jó dolog jónak lenni" - vallja Böjte Csaba, aki az InfoRádiónak is beszélt az árva gyermekek befogadásának fontosságáról.

"Jó dolog az élet mellett dönteni. Jó dolog gyereket befogadni. Nietzschének volt az a »nagy« mondása, hogy az embertárs számára a pokol. Én valahogy

azt szeretném, ha megtapasztalnánk, hogy az embertárs, a gyermek, még egy bajban lévő, árva gyermek is az Isten drága, szép ajándéka, akivel az élet nem kevesebb, hanem több"

- fogalmazott a szerzetes testvér.

Böjte Csaba munkásságát több kitüntetéssel és díjjal is elismerték. 1996-ban Kisebbségekért-díjjal, 1998-ban Márton Áron-emlékéremmel, 2002-ben Magyar Örökség-díjjal, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, 2018-ban a Széchenyi Társaság díjával, majd idén a Pro Cultura Hungarica-díjjal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×