eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Parndorf, 2015. augusztus 27.Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak át egy teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A járműben menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/EPA/Hans Punz)
Nyitókép: Hans Punz

Súlyosabb büntetést kérnek a halálkamion vádlottjaira

Az ügyészség a büntetések súlyosítását indítványozta a 71 menekült halálát okozó embercsempész bűnszervezet, vagyis az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében.

A bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 vádlott büntetésének súlyosítását indítványozta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Szegedi Ítélőtábla felé, ezzel kisebb módosításokkal fenntartva a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség fellebbezését.

A nem jogerős elsőfokú ítélet szerint a bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött. 2015 júniusától napi rendszerességgel szállítottak menekülteket Németországba vagy Ausztriába személyszállításra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen teherautókba zsúfolva, embertelen körülmények között.

A bűnbanda tagjai 2015. augusztus 26-án 71 migránst – 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket - zártak egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalom térségében. A járművet Ausztriába vezették. A szállított személyek az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt, amit két vádlott is hallott. A bűnszervezetet vezető első rendű vádlott azt az utasítást adta azonban, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját. A raktérbe zárt emberek még magyar területen, az indulástól számított három órán belül gyötrelmes körülmények között megfulladtak – emlékeztet az ügyészség közleménye. Az osztrák határt Hegyeshalomnál 9 óra után lépték át az embercsempészek, majd Parndorf közelében megálltak, és a hűtőkamiont hátrahagyva távoztak a helyszínről.

Első fokon 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék a négy vádlottat az ügyben.

Az ügyészség most

életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta,

azzal, hogy csak a másodrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügyészség a bűnszervezetben közreműködő többi vádlott esetében hosszabb, határozott tartalmú szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×