eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Résztvevők vonulnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fővárosi Szent Isván körút és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán 2018. december 8-án. A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Mi fán terem egy szakszervezet? - Kisokos az érdekképviseletekről

Hány tagot számlálnak a magyar szakszervezetek? Hogyan képviselik a munkavállalókat? Hány nagy szakszervezeti szövetség működik Magyarországon? - ezekről a kérdésekről, a szakszervezetek működéséről, feladatáról készített összeállítást az InfoRádió.

A munkavállalók 9-10 százaléka tagja valamilyen szakszervezetnek Magyarországon - mutatta be az InfoRádió kérésére az érdekképviseletek működését a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda hozzátette, 6 szakszervezeti konföderáció, azaz országos szövetség fogja össze az országban működő érdekképviseletek többségét.

"Az országos érdekegyeztetésben és a magyarországi munkavállalók egészét képviselve konföderációk jelennek meg. Az ágazati gyűjtőszakszervezetek egy adott ágazat munkavállalóit képviselik, a helyi érdekképviseletek pedig az adott munkáltatónál vagy egy-egy telephelyen foglalkoztatott munkavállalókat és szakszervezeti tagokat."

A szakszervezetek általában nem csak a szakszervezeti tagokat, hanem valamennyi munkavállalót képviselik - hívta fel a figyelmet Mészáros Melinda.

"Vannak olyan témák, amik a munkavállalók összességét érintik, országosan ilyen a tárgyalás a minimálbérről vagy a garantált bérminimumról, illetve az egyes jogszabálymódosítások ügye.

Ágazati szinten is történnek ilyen típusú egyeztetések, helyi szinten pedig ugyanilyen a bértárgyalás vagy a kollektív szerződés megkötése."

Vannak viszont olyan kérdések, amelyek esetében kizárólag a tagokat képviselik a szakszervezetek, ilyenek az egyéni jog- és érdekérvényesítések.

Az országos témákban, a bértárgyalások idején vagy a túlóratörvényről való állásfoglalás kialakításában, illetve abban a kérdésben is, hogy hajlandóak-e a sztrájkra, munkabeszüntetésre, demonstrációkra monitorozzák a munkavállalók véleményét a szakszervezetek.

A teljes tagság véleményét képviselik az egyes konföderációk és a szövetségek is igyekeznek közös álláspontot kialakítani - tette hozzá Mészáros Melinda.

A szakszervezetek pontos száma nehezen megmondható, számos olyan van, ami nem csatlakozott sem ágazati egyesüléshez, sem szakszervezeti konföderációhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×