eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István főpolgármester üdvözli egymást, mellettük Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a főváros napján, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Újvárosháza dísztermében 2018. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Tarlós István: Budapestnek forrásra van szüksége a jobb eredményekhez

A főváros csatlakozhat a MÁV és a Volán hálózatához, a projekt folytatódik - mondta Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában az elektronikus jegyrendszerről. A főpolgármester arról is beszélt, hogy Budapest vezetése akkor tud megfelelni a kormány elvárásainak, ha több támogatást kap.

Tarlós István a BKK átalakításának tervét azzal indokolta, hogy a társaság „nem abban a formában működik, amilyen formában mi elképzeltük: túlzott jogosítványokat kapott és óriásira duzzadt”.

Vagy egy nagyságrendileg kisebb megrendelő és kontrollszervezetet hoznak létre, vagy az Üzemeltetési Főosztályon belül alakítanak ki egy osztályt 50-60 fővel,

ez végezné a BKK eddigi feladatait.

A főpolgármester az elektronikus jegyrendszerről az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a főváros csatlakozhat a MÁV és a Volán hálózatához, a projekt folytatódik. Így a BKV is része lehet a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformnak. Mint mondta, a projektnek hét fázisa van, amelyből négy teljesült. Tarlós István kiemelte: a szerződés felmondásával nem keletkezett pénzügyi veszteség,

„csak olyan számlákat fizettek ki, amelyek mögött teljesítések vannak, az eszközök, szoftverek túlnyomó többsége elkészült”.

Tarlós István kiemelte, hogy a kormány és az önkormányzat által kötött szerződés biztosíthatja, hogy a főváros a jövőben megkapja a szemétszállítás miatt Budapestnek járó pénzeket a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. A cég állandó késedelemben volt a díjak visszautalásában, volt olyan időszak, amikor 15 milliárdos adóssága volt az FKF-fel szemben – tette hozzá a főváros vezetője. Mint mondta, a megállapodásban a kormány vállalta, hogy ezentúl havonta megkapja a pénzét a szervezet. A főpolgármester hozzátette: a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a jövőben zavartalanul el tudja látni a feladatait.

Ha a kormány jobb eredményeket vár el a fővárostól, akkor Budapesten több forrásra van szüksége – mondta Tarlós István.

„Nem akarok vendég lenni a saját esküvőmön, tehát ha egyszer Budapest engem választott meg főpolgármesternek, akkor ebben a városban én produkálni akarok és én akarom vezetni”

– fogalmazott a főpolgármester. Szerinte, ha a fővárosban a politikai közösség egésze komoly eredményt akar elérni, többet kell kapnia, erről pedig az államnak kell gondoskodnia.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy milyen jelöltjei vannak a következő ciklusban a főpolgármester-helyettesi posztokra. A jelenleg városfejlesztésért és -üzemeltetésért felelős Szeneczey Balázs a választások után csupán utóbbit felügyelné, Szalay-Bobroviczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes és a pénzügyekért felelős Bagdy Gábor pedig a helyén maradna Tarlós István újraválasztása esetén. A fejlesztési helyettes személyére is van konkrét elképzelése a főpolgármesternek.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy csak bizonyos feltételek mellett vállalta a miniszterelnök újabb felkérését a főpolgármesteri posztra. Mint mondta: megfogalmazott egy tucat kikötést, és biztos volt benne, hogy azok felét sem fogadja el a miniszterelnök.

„A legjobban én voltam meglepve, amikor ezeket a kikötéseket elfogadták”

– mondta Tarlós István. A városvezető hozzátette: azért is vállalta a jelöltséget, mert nem hagyná a fővárost az ellenzékre.

Tarlós István arról is beszélt az Arénában, hogy várhatóan a fővárosnál maradhat a budapesti színházaknak juttatható tao-pénzek szétosztása. Elmondta azt is, hogy a kérdésről folyamatosan egyeztet L. Simon Lászlóval, és megegyezés közeli állapot alakult ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyezség csak a fővárosi fenntartású színházakra vonatkozhat, a magánszínházakra nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×