INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

parlament

nikola gruevszki

napirend előtti felszólalás

Szkopje, 2018. október 5.Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerősítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A Gruevszki-ügyet feszegette az ellenzék a parlamentben

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az ellenzék azt kérte számon, miért nincs a börtönbüntetés elől menekülő volt macedón kormányfő a tranzitzónában. A kormány képviselője szerint Nikola Gruevszki nem a magyar állam segítségével szökött meg, és törvényesen van Magyarországon.

A jobbikos Mirkóczki Ádám a Gruevszki-ügyet feszegette. Leszögezte, hogy a volt macedón miniszterelnök szerinte jogellenesen érkezett Magyarországra, és a tranzitzónában volna a helye. Megkérdezte, hogy a magyar kormány milyen segítséget adott a börtönbüntetés elől menekülő politikusnak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő a menedékjogról szóló törvény szerint különleges bánásmódot igénylő személyként megtehette, hogy nem a tranzitzónában, hanem a Bevándorlási Hivatalban nyújtja be a menedékjogi kérelmét;

egy nagykövetségre ment be, és a magyar állam nem segítette őt a kiutazásában - szögezte le az államtitkár.

A DK-s Arató Gergely nem hagyta annyiban, ő is azt firtatta, hogyan juthatott be Gruevszki Magyarországra, és miért nem a tranzitzónában van, ha egyszer nincs útlevele. Neki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára mondta el ugyanazt, amit Orbán Balázs Mirkóczki Ádámnak: Gruevszki nem a magyar állam segítségével szökött meg, és törvényesen van Magyarországon.

Harmadikként a Párbeszéd képviselője, Burány Sándor lendült neki a témának: szánalmasnak és nevetségesnek nevezte a kormány magyarázkodását. Orbán Balázs megismételte: a magyar hatóságok biztonsági okokból, jogszerűen tették lehetővé, hogy a magát politikai üldözöttnek tekintő Gruevszki ne a tranzitzónában, hanem a Bevándorlási Hivatalban nyújthassa be menedékkérelmét.

A szocialista Harangozó Tamás a közalkalmazottakra és a köztisztviselőkre vonatkozó új szabályok, az úgynevezett szoros engedelmességi kötelezettség és a szigorúbb kártérítési feltételek bevezetését sérelmezte.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár erre a témára nem tért ki válaszában, de azt elmondta, az új jogállási törvény kiszámítható előmenetelt és emelkedő béreket biztosít.

Csárdy Antal (LMP) arról beszélt

Budapest 145. születésnapja alkalmából, hogy a főváros jobbágysorba szorult és a kormány gyámsága alá került.

Orbán Balázs államtitkár szerint

Budapest továbbra is önálló, csak együttműködik a kormánnyal, ahogyan sikeres korszakaiban mindig is tette.

A kereszténydemokrata Soltész Miklós és a válaszadásra kijelölt Dömötör Csaba államtitkár ezt követően kijelentette, hogy a kormányoldal a migrációs vízumot és kártyát is elutasította.

A fideszes Lezsák Sándor az MDF-es Fekete Gyuláról megemlékezve felidézte, hogy a 2010-ben elhunyt író javasolta a gyes és a főállású anyaság bevezetését, illetve a Nagycsaládosok Országos Egyesületének megalapítását.

Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Kapcsolódó hang

Napirend előtti felszólalások - hétfő, parlament
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018