eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Toroczkai László polgármester a Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselővel az illegális migrációról tartott lakossági fórumon Ásotthalmon 2015. február 7-én.
Nyitókép: Rosta Tibor

Egyre több a jobbikos kártya Toroczkai László paklijában

Újabb jobbikos politikusok leigazolására készül a Mi Hazánk Mozgalom. A Jobbik nemcsak több vezéralakját vesztette el a választási vereség óta, hanem szavazóinak felét is. A Jobbiknál közben úgy tartják, a mozgalom "a NER része".

A Mi Hazánk Mozgalmat Toroczkai László ásotthalmi polgármester, a Jobbik alelnöke a párt egyik platformjaként alapította meg idén májusban, miután az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt Sneider Tamással szemben. A Jobbik vezetése nem engedélyezte a platform működését és eljárást indított Toroczkai, valamint az ő legismertebb támogatója, Dúró Dóra országgyűlési képviselő ellen. Mindkettőjüket kizárták a pártból, ami kilépési hullámot indított el a Jobbikban. Erre reagálva Toroczkai és Dúró júniusban mozgalommá szervezte a tömörülést, augusztusban pedig pedig párttá alakultak. Dúró Dóra ekkor nyilatkozott az InfoRádióban.

"Körülbelül kétezren vannak, akik már jelentkeztek tagnak, és további több száz szimpatizáns jelezte, hogy szeretné segíteni a munkánkat" - mondta Dúró.

A Mi Hazánk egyik alelnöke Dúró Dóra férje, Novák Előd lett, aki már korábban elhagyta a Jobbikot. Ő beszélt arról az InfoRádióban, hogy egy igazán radikális pártot akarnak, mert a Jobbik szerintük feladta magát, és középre, sőt balra tolódott.

"Mi egyedüli pártként szorgalmazzuk például a sorkatonai alapkiképzés bevezetését, az EU-csatlakozási szerződés újratárgyalását, a halálbüntetés visszaállítását vagy a szibériai bérrabtartás bevezetését,

illetve a választójog írni, olvasni tudáshoz kötését. Tehát számos olyan javaslatunk van, amiket más pártok nem vállalnak föl. Ellenzéki oldalon is csak marakodást látunk, miközben kormányváltó hangulat helyett csak ellenzékváltó van" - összegzett Novák Előd.

A Závecz Research legújabb felmérése is azt igazolja, hogy a Jobbik sok támogatót vesztett az utóbbi néhány hónapban - mondta az InfoRádióban Závecz Tibor, a közvélemény-kutató ügyvezetője. "A Jobbik a parlamenti választások óta a felét elvesztette a szavazóinak. Kilépett az elnök és mások is, a választók pedig tanácstalanok" - vázolta Závecz.

A Mi Hazánk ezen a héten újabb csatát nyert a Jobbikkal szemben. Kizárása után

Volner János, a Jobbik korábbi alelnöke és parlamenti frakcióvezetője is tárgyal Toroczkaiékkal a csatlakozásáról, sőt magával viszi Apáti Istvánt és Fülöp Eriket,

akik korábban szintén a Jobbik képviselőcsoportjában ültek, de most hozzá és Dúró Dórház hasonlóan függetlenek.

"Ugyanazt vallja a Mi Hazánk Mozgalom, amit korábban a Jobbik hivatalosan hirdetett, a nagy különbség az, hogy a mozgalomnál nem látunk különbséget a gyakorlati politizálás és a meghirdetett célok között, a Jobbiknál azonban már vállalhatatlan a különbség" - mondta Volner.

A Jobbik szerint a Mi Hazánk Mozgalom a Fideszt szolgálja. Pintér Tamás, a párt országgyűlési képviselője a tévészékház előtt rendezett tüntetés után azt mondta, hogy

a Jobbik az egyetlen ellenzéki párt, amelyik tényleg az ellenállás útjára lépett, a magukat radikálisnak mondók pedig azt bizonyítják a tétlenségükkel, hogy a NER részei.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×