eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Bebetonozta támogatottságát a Fidesz, sorvad a Jobbik

A tavasszal még egyértelműen legerősebb ellenzéki párt már majdnem olyan szinten áll, mint az MSZP - derül ki a Závecz Research októberi kutatási eredményeiből.

Csaknem három hónapja ugyanakkora a Fidesz-KDNP tábora, míg a Jobbik szavazói közössége ritkulóban van a Závecz Research friss, októberi kutatása szerint.

A kormánypártokat a választókorú népességben 36 százaléknyi szavazó támogatja, a Jobbik pedig, bár a parlamenti választásokat követő visszaesés után, a nyár végén, ősz elején stabilizálódott, szeptemberről októberre ismét szavazókat veszített, 10-ről 8 százalékra apadt a tábora a teljes népesség körében.

A magyar választók közül minden tizennegyedik MSZP-s (7 százalék), minden húsz-huszonötödik DK-s (4-5 százalék). Az LMP a parlamenti választásokat követően mindvégig 3 százalékos volt, most a választókorúak 2 százaléka támogatja - közölte az Infostart.hu-val a Závecz Research. A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum egyaránt 2-2 százalékon áll, táboruk nagysága nem változott. A Párbeszéd ismét 1 százalékos, ahogy a kilépett jobbikosokból alakult Mi Hazánk Mozgalom is.

A pártnélküliek aránya továbbra is 34 százalék.

Ami a biztos pártválasztókat illeti, a Fidesz-KDNP-nek 57 százalékos tábora van. Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban is szoros versenyben van a Jobbik és az MSZP: előbbi 12, utóbbi 11 százalékos. A sorban a Demokratikus Koalíció jön 7 százalékkal, majd a Momentum 4 százalékkal. Az LMP-nek a biztos szavazói körben 3 százaléka van, a Kétfarkú Kutyapártnak és a Párbeszédnek 2-2. A Mi Hazánk Mozgalom ezúttal az eltökélt választópolgárok 1 százalékára számíthat.

A választások óta - mint a Závecz Research október 12. és 21. között történt adatfelvételéből készült kutatás összefoglalója megállapítja - a Jobbikban zajló események (távozott pártelnök, kilépések) hatása lehet, hogy jelentős mértékben csökkent a párt tábora.

Májusban a teljes népesség 15 százaléka támogatta a Jobbikot, akkor kimagaslóan a legerősebb ellenzéki párt volt. Júliusra elveszítette szavazóinak egyharmadát, de ezt a 10 százalékot szeptemberig még tartani tudta. Az utóbbi egy hónapban ismét távoztak támogatók, jelenleg tehát 8 százalékon áll a Jobbik. A pártot elhagyók eleinte a fiatalok és a diplomások közül kerültek ki, ezúttal a középkorúak és az érettségizettek körében figyelhető meg az átlagosnál nagyobb elfordulás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×