INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

dúró dóra

jobbik

toroczkai lászló

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés oktatásért is felelős kulturális bizottságának elnöke sajtótájékoztatót tart Szemléletváltást az oktatásban - a Jobbik oktatási programjának főbb pontjai címmel az Országgyűlés Irodaházában 2018. március 29-én.

Dúró Dóra kilép a Jobbikból

Dúró Dóra távozik a Jobbikból, de parlamenti mandátumát nem adja még vissza - derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet a politikus adott az InfoRádiónak.

Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti frakciójának volt tagja Toroczkai László pártból való kizárását követően bejelentette, hogy kilép a pártból. Parlamenti mandátumának sorsát a Toroczkai László által június 23-án megalakítandó platformon történtek alapján fogja eldönteni.

Toroczkai Lászlót, a párt volt alelnökét az etikai és fegyelmi bizottsága csütörtökön egyhangú határozattal zárta ki.

Dúró Dóra Toroczkai László kizárásáról azt mondta, "nem bölcs és kompromisszumkereső egy olyan döntés, amely kizár egy olyan politikus a Jobbikból, aki eddig alelnöke volt a pártnak, illetve a tagság 46 százaléka a nemrég még elnöknek szerette volna választani".

"Nagyon sajnálom, hogy ide jutott a Jobbik. Erkölcsileg helyesnek és vállalhatónak egyedül a kilépést látom. Ez már az utolsó csepp volt a pohárban. Az az irányvonal, amelyet mind hatalomtechnikai, mind politikai szempontból a Jobbik az elmúlt időszakban követett, nem az az út, ami a nemzet érdekét szolgálja, és ami miatt 13 éve beléptem ebbe a pártba. Így

sokunk számára nem látok más lehetőséget, mint a kilépést a pártból

- mondta Dúró Dóra, hozzátéve, hogy ezt önként fogja kezdeményezni.

Miután kizárták a frakcióból, most független képviselő. A mandátumának visszaadásával kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: "Annak nem látom értelmét, hogy magányos harcosként próbáljam meg az Országgyűlésben - egyébként sokunk - értékrendjét érvényesíteni." Ezért a június 23-i platformalakuló ülés történéseitől teszi függővé mandátumának sorsát.

Arról beszélt, hogy a mandátum megtartása mellett és ellen is sokan érvelnek, mindkét oldalról komoly nyomás nehezedik rá. "Ha sokan vannak, akik azt várják el tőlem, hogy képviseljem a Jobbik eredeti szellemiségét és az alapító nyilatkozatban megfogalmazott célokat az Országgyűlésben, akkor lesz erőm és kitartásom ahhoz, hogy az Országgyűlésben tudjak maradni. Ha pedig inkább arra biztatnak az emberek, hogy adjam vissza a mandátumomat és az szálljon vissza a Jobbik vezetésére, akkor ezt fogom tenni."

Készen állnak új pártot alapítani

Dúró Dóra azt is elmondta, hogy "ha a június 23-i platformalakuló ülésen egyértelmű társadalmi igény mutatkozik az iránt, hogy egy új politikai mozgalmat vagy pártot alakítsunk, akkor erre is készen állunk". A frakció szakadásának lehetőségéről nem kívánt nyilatkozni, a döntés a többi volt frakciótársának lelkiismeretére van bízva.

Korábban Toroczkai László sem titkolta, hogy új pártot, de legalábbis új parlamenti frakciót akar. Szerinte a párt mostani vezetői mindent elkövetnek, hogy szakadjon a Jobbik. Az a politikai erő, amit ők képviselnek, egy év múlva már erősebb lesz, mint a Jobbik - mondta.

Értékalapú szerveződés

A demokrácia téves felfogása az, hogy egy új párt létrehozása kizárólag a kormányváltásról szólhat - fejtette ki. "A demokrácia eredeti értelme értékrendi alapon szerveződő politikai formációkról szól. Amennyiben mi új politikai mozgalmat vagy pártot alapítunk, akkor egy értékrend mellett szeretnénk kiállni. Ha pedig ezzel tudnak azonosulni a választók, akkor szeretnénk, ha támogatnák az új pártot vagy formációt".

Dóró Dóra hozzátette: az már a politikusokról szól, hogy kivel tudnak együttműködni, kormányt alakítani és esetleg a mostani kormányt ki tudja leváltani. "Az MSZP, DK és az LMP, valamint a Jobbik eredeti értékrendje között olyan különbségek vannak, amelyek kizárják, hogy koalíciós partnerként együtt tudjunk működni". Ugyanakkor ha vannak értékrendi alapon közös pontok, akkor ezekben, ügyenként együtt tudnak működni velük vagy civil szervezetekkel.

  • A Vona Gábor pártelnök lemondása után, a Jobbik elnökválasztásán alulmaradt ásotthalmi polgármester "Mi magunk" néven alakított volna platformot, de a párt ehhez nem járult hozzá, mivel az alapszabály nem teszi lehetővé ilyen testület létrehozását.
  • A platformhoz csatlakozni kívánt Dúró Dóra is, akit múlt kedden kizártak a Jobbik országgyűlési frakciójából.
  • Mandátumának visszaadásával kapcsolatban korábban azt mondta, csak akkor lenne hajlandó, ha Toroczkai László kerülne a helyére. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik elnöke ezt kizártnak tartja.

Nyitókép: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Toroczkai László kizárása
 
Dúró Dóra kilépése
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018