Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A hatósági vizsgálat a történelmi borvidék 12 településének 25 borászati egységére – borászati és alkoholosital-előállító üzemekre, borkimérésekre, illetve más vendéglátó és kereskedelmi egységekre – terjedt ki - írja honlapján a Nébih.
A hivatal borászati munkatársai az átfogó vizsgálat során elsősorban azt ellenőrizték, hogy a Tokaji borkülönlegességek valóban megfelelnek-e a termékleírásoknak, azaz
a leszüretelt aszúszemek mennyisége megfelel-e a belőlük készült minőségi kategóriákhoz szükséges mennyiségnek.
Az ellenőrzés kiterjedt továbbá a készletek és az adminisztráció egyezőségére, a technológiai előírásokra, a higiéniára és a minőségbiztosítási rendszer kiemelt pontjaira.
Az ellenőrök górcső alá vették a termékek kiszerelését, az alkalmazott jelöléseket, valamint a különböző engedélyeket is, hiszen csak ezek révén garantálható, hogy a palackok beltartalma valóban a csomagoláson feltüntetettel azonos, és a termék nyomon követhetősége a szőlőtőkétől a pohárig hiánytalan legyen.
Az ellenőrök alapvetően kedvező tapasztalatokat szereztek, összegzésük szerint
a vizsgált egységekben a technológiai és adminisztrációs fegyelem jellemzően magas,
bár kisebb hiányosságok több esetben előfordultak. Ilyenkor a hatóság 8 napon belül intézkedési tervet kért az érintett vállalkozástól, amelyben az részletesen, a határidő megjelölésével kötelezettséget vállalt a feltárt hibák kijavítására.
A Nébih szakemberei a 25 ellenőrzött egységből mindössze kettőnél tapasztaltak komolyabb jogszabálysértést. Ez olyan adminisztrációs hiányosságokat jelent, amelyek hitelt érdemlő pótlásáig az üzemek további működését felfüggesztették. Az érintett egységek készleteit a nyomon követhetőséghez szükséges dokumentumok bemutatásáig a Nébih zárolta.