INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

szíria

törökország

oroszország

demilitarizált övezet

Washington, 2017. május 16.Donald Trump amerikai (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a washingtoni Fehér Házban tartott megbeszélése utáni sajtóértekezleten a Roosevelt-teremben 2017. május 16-án. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Demilitarizált övezetet hoztak létre Szíriában

A felkelőcsoportok hétfőn befejezték a nehézfegyverek kivonását a Törökország és Oroszország által kijelölt demilitarizált övezetből a Szíria északnyugati részén lévő Idlíb tartományban.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember 17-én állapodott meg a demilitarizált övezetről, amelyet október közepén alakítanak ki. Ez a rész 15-20 kilométer széles lesz, ahol orosz és török csapatok járőröznek majd egymással egyeztetve. Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfoRádiónak elmondta: korábban egy nagy offenzíva készült a szír kormányerők részéről, amihez Oroszország és Irán is csatlakozott volna, viszont ezt Törökország ellenezte. A három külső hatalom egymás partnere ebben a konfliktusban, így

„két barát támadta volna meg egymást”.

A támadás elkerüléséért cserébe Törökország vállalja, hogy az Idlib tartományban lévő felkelő csoportokat pacifikálja. A támadás azért nem indult meg, mert nagyon súlyos áldozatokkal járt volna: úgy vélik, hogy a tartományban 2-3 millió civil és több tízezer fegyveres lehet, ezért a támadás az emberáldozatok és a puszítás mellett újabb migrációs hullámot is előidézhetett volna.

A szakértő szerint Ankarának nem elsősorban a migrációs válság megakadályozása a fő cél ebben a konfliktusban. Az egyik szíriai tartomány "bekebelezésével, elfoglalásával" végképp megkerülhetetlen szereplőivé váltak a későbbi szíriai politikai rendezésnek. Az Egyesült Államok, Oroszország és Irán tehát kénytelen Törökországot is bevonni az egyeztetésbe. A dolog pikantériája azonban az, hogy Törökország nem kívánja az Aszad-rezsim maradását támogatni.

Kérdéses tehát, hogy egy későbbi politikai rendezést hogyan lehet végrehajtani,

ha legalább egy, de lehet, hogy két szereplő - mert az USA szerepe változhat - Aszad ellen van, Oroszország és Irán álláspontja viszont az, hogy Aszadnak maradnia kell - mondta a szakértő.

A régió északi területén 2017-ben már kialakítottak egy övezetet, ahová olyan lázadók költözhettek családjukkal, akik a szíriai kormánnyal kötött egyezségek keretében a polgárháború dúlta ország más részeiből elvonulhattak.

Nyitókép: Michael Reynolds (MTI/EPA)

Kapcsolódó hang

Demilitarizált övezetet húztak fel Szíriában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018