eur:
394.86
usd:
371.69
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A Fidesz központi kampányzáró rendezvényének kezdésére várakozók Székesfehérváron, a Városház téren az Országalmánál 2018. április 6-án. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök mond beszédet.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Nézőpont: áprilisi népszerűségét is felülmúlja a Fidesz-KDNP

Egy most vasárnapi választáson a kormánypártok 3,2 millió szavazóra számíthatnának, ez alapján a magyar EP-képviselői helyek többségét megszerezhetik.

A Fidesz-KDNP népszerűbb, mint a teljes ellenzék együttvéve; több mint a 60 százalékát kapná a kiosztható mandátumoknak egy most vasárnap tartandó európai parlamenti (EP) választáson - ez a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készített friss közvélemény-kutatása legfontosabb tanulsága.

A felmérés szerint a kormánypárt a jelenlegi 12 helyett 13, a Jobbik 3 helyett 4, az MSZP - szövetségben a Párbeszéddel - és a DK együtt az eddigi 4 helyett 3, míg az LMP újra 1 képviselőt küldhetne egy most vasárnapi választás után az Európai Parlamentbe (EP).

A Nézőpont a felmérés eredményét részletezve tudatta: a teljes népességen belül

a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága 39 százalékon áll.

A nyolc éve kormányzó erőnek továbbra is több szimpatizánsa van, mint az összes ellenzéki pártnak együttvéve. A Jobbik már hónapok óta tartja a teljes népességen belüli 10 százalékos támogatottságát, a belőlük frissen alakult Mi Hazánk Mozgalom pedig a választók 1 százalékát tudhatja maga mögött. Így a Fidesznek 3,2 millió, a Jobbiknak 800 ezer, a Mi hazánknak 80 ezer szimpatizánsa van Magyarországon.

Éleződik a küzdelem a baloldal vezető pozíciójáért. Az MSZP-Párbeszéd szövetség tábora a teljes népességen belül 6 százalékról 5 százalékra csökkent, a DK szeptemberre szintén az 5 százalékos szintre került, így mindkettőnek 400 ezer szimpatizánsa van.

A biztos szavazók preferenciája alapján

a Fidesz-KDNP listás választási eredménye 52 százalék, a Jobbiké 18 százalék, az MSZP-Párbeszéd és a DK egyaránt 8-8 százalék lenne. A Fidesz tehát kissé javítana az április 8-ai választási eredményén,

a Jobbik és az MSZP-P viszont rontana. Az LMP 5 százalékkal épphogy bejutna egy most vasárnap választott Országgyűlésbe. A 4-ről 3 százalékos listás eredményre visszaeső Momentum és a 2-ről 3 százalékra erősödő Kétfarkú Kutyapárt viszont nem.

A Nézőpont Intézet kutatása 2018. augusztus 29. és szeptember 18. között készült 2000 ember személyes megkérdezésével.

A kutatás részleteiről Nagy Dániel vezető elemző beszélt az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×