eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: vasaltutak.hu

Így lehet elkerülni a baleseteket a magyar via ferrátákon

Fontos, hogy mindenki csak olyan nehézségű túrán vegyen részt, amilyet bír az erejével - hangsúlyozta a magyar via ferrátákat kiépítő Tatabányai Alpin Sport Club elnöke.

Egyre több a baleset a magyar via ferrátákon, vagyis a vasalt mászóutakon, amelyeken egy drótkötél az amatőrök számára is lehetővé teszi a feljutást - írta az Index. Az InfoRádió annak járt utána, hogyan lehet megelőzni ezeket az eseteket.

Az utóbbi hetekben történt két baleset, és az elmúlt években is volt néhány. Szaporodik a balesetek száma, de ez még mindig nem számít magasnak – mondta az InfoRádiónak a Tatabányai Alpin Sport Club elnöke.

Takács Tamás szerint az egyik baleset azért történt, mert a tapasztalatlan mászó kimerült, nem tudott tovább menni, és lecsúszott a lába. A másik esetben egy szlovák mászó esett le, akinek nem volt beakasztva a kantárja.

Fontos levonni a tanulságokat a balesetekből, és tenni azért, hogy máskor ne forduljon elő ilyen

– hangsúlyozta az egyesület elnöke. Ezek közé tartozik, hogy

  • ne folytassa az utat az a mászó, ha elhagyja az ereje,
  • mindenki csak olyan túrának vágjon neki, ami megfelel az erejének, és
  • olyan vezetőt vegyen maga mellé, aki megfelelő felelősséggel tudja kísérni

– öszegezte a főbb szempontokat Takács Tamás.

Mint mondta, a szakmai oldalakon le lehet ellenőrizni az utakat, meg lehet nézni, milyen nehézségűek. Cseszneken és Tatabányán vannak gyerekeknek való utak is, és olyan is, ami komolyabb fizikai felkészültség nélkül is teljesíthető. Egy kezdőnek ilyen túrával érdemes kezdenie, hogy felmérje, mire képes a továbbiakban. Fontos tanács továbbá, hogy a biztonsági felszerelést használni kell a via ferratákon – emelte ki a Tatabányai Alpin Sport Club elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×