eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Sok a szabálytalanság - fatelepeket és -szállítmányokat ellenőrzött a Nébih

Volt olyan szállítmány, amelyet visszafordítottak a határról, mert más fajtájú fa volt a szállítólevélen és a kamionban. Tolnában és Baranyában az összes ellenőrzött fatelepen találtak szabálytalanságot az ellenőrök.

Újabb átfogó ellenőrzési akciót hajtott végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR részlege. Az illegális faanyag-kereskedelemmel foglalkozó erdészeti felügyelők szeptember elején, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóságával együttműködve, kétnapos akció során ellenőrizték a Magyarország felé irányuló fatermék-szállítmányokat a drávaszabolcsi határátkelőhelyen, majd a kiemelt forgalmat bonyolító átvételi pontokon – ipari felhasználók, feldolgozó üzemek –, és tűzifatelepeken vizsgálták át a szállítmányokat és a készleteket.

A drávaszabolcsi határátkelőhelyen a belépésre jelentkező szállítmányok árukísérő okmányait, a szállított fatermékek legális eredetét vizsgálták a Nébih ellenőrei, illetve a termékek fajtáit és az azokat alkotó fafajokat vetették össze az okmányok tartalmával. Az ellenőrök úgy látják, hogy a hazai importőrök jelentős része mostanra kellően tájékozott a jogszabályi előírások tekintetében és igyekszik is betartani azokat. Ugyanakkor

több olyan szállítmányt is találtak, amelyeknél az árukísérő okmányokon szereplő és a ténylegesen szállított faanyag nem felelt meg egymásnak.

Ezekben az esetekben visszafordították a tehergépjárműveket a külföldi feladási címre - olvasható a Nébih honlapján.

Az akció a Baranya és Tolna megyei faanyag-kereskedelemmel foglalkozó személyek és vállalkozások telephelyeinek szúrópróbaszerű ellenőrzésére is kiterjedt. A telephelyek esetében elsősorban azt ellenőrizte a Nébih, hogy mennyire nyomon követhető a fatermékek forgalma, a vásárlók részére megfelelő mennyiségű és a meghirdetett fafajú tűzifát adnak-e el.

A szakemberek minden esetben találtak szabálytalanságokat, 11 hatósági eljárást indítottak, de egyetlen telephely működését sem kellett azonnali hatállyal betiltaniuk.

Egy belföldi szállítás során a szállítójegy olyan hiányosan volt kitöltve, hogy a faanyagot visszaszállították a felrakodási helyszínre, majd ott hatósági zár alá került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×