eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy résztvevő paprikát vág a IV. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztiválon, a Polgármesterek Kupája kategória versenyén a fertődi Esterházy-kastély udvarán 2016. augusztus 12-én. A 17. századi konyha elevenedik meg két napig Fertődön, ahol három kategóriában versenyeznek a résztvevők.
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Városi legendák ellen indít hajtóvadászatot a Nébih

A fagyasztást nem élik túl a mikrobák. Ha 5 másodpercen belül felvesszük a leesett élelmiszert a földről, akkor még nem kerülnek rá baktériumok. A biztonságos élelmiszer E-számoktól mentes. Íme három klasszikus állítás, amely biztosan helyet kap a Nébih mítoszlistáján.

Napjaink információkban bővelkedő világában a különböző élelmiszerbiztonsági mítoszok, városi legendák is egyre többször fordulnak elő. A fogyasztó pedig nem mindig tudja, hogy kinek és mit higgyen el.

Ebben szeretne most segíteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely a honlapján átható kérdőív segítségével próbálja eloszlatni a mítoszokat, megvizsgálja azok valóságtartalmát.

Az élelmiszerbiztonsági mítoszok olyan élelmiszer-biztonságról szóló, többnyire hamis információkat tartalmazó állítások, tanácsok vagy vélelmek, amelyek széles körben elterjedtek. A Nébih a honlapján azt kéri, hogy gondoljuk végig az élelmiszer vásárlásának, hazaszállításának, elkészítésének, elfogyasztásának, otthoni tárolásának egész folyamatát, és

adjunk meg olyan élelmiszerbiztonsági állításokat, régi „bevált” praktikákat, tanácsokat, amelyekről gyanítjuk, hogy nem tudományos tényeken alapulnak.

Azt ígérik, hogy az összegyűjtött mítoszokat a Nébih szakemberei, az élelmiszertudomány képviselőivel közösen megvizsgálják és értékelik, az eredményekről pedig közérthető formában, rendszeres időközönként beszámolnak majd. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyik fontos célja a szemléletformálás, hisze az élelmiszerbiztonság fenntartásának egyik nélkülözhetetlen szereplője a tudatos és felkészült vásárló - áll a Nébih közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×