eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Olykor biztonságosabb elgázolni az elénk szaladó vadat

Egyre több a vadgázolás, és sokszor nemcsak az elütött állat, hanem az autóban utazó ember is életét veszti. Az InfoRádiónak nyilatkozó vezetéstechnikai instruktor szerint néha csak úgy lehet elkerülni a tragédiát, ha nem rántjuk félre a kormányt, hanem nekimegyünk a kiugró jószágnak.

Az egyik legnagyobb probléma a váratlanság – hangsúlyozta Kőrös András. Az ezzel foglalkozó szakemberek percre pontosan meg tudják mondani, hogy egy vad mikor mozdul és merre, az sofőr azonban ezeknek az információknak nincs birtokában

A közútak mentén ráadásul sokszor elég jó a takarás, így ha egy vad felbukkan a fél lába már az aszfalton van.

Ellentétben Skandináviával, ahol az útszakasz melletti területek jelentős részét lecsupaszították, megkönnyítve ezzel a mozgó állat észlelését – emelte ki a vezetéstechnikai instruktor.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogyha szarvastehén kandikál ki az út szélén, számítani lehet rá, hogy elindultát az egész rudli követi. Ilyen esetben teljesen meg kell állni és átengedni az állatokat.

Ha viszont adott a tempó és szembeforgalom is van, kockázatos lehet a hirtelen kerülés, tehát a kisebbik rossz a vad elgázolása lehet – nagyobb az autóban ülök túlélési edélye.

Folyamatos gyakorlással, tréningeken el lehet sajátítani a veszélyhelyzetben is hasznos, hirtelen döntéseket - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×