eur:
395.43
usd:
372.29
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Eltűnhetnek a műanyag zacskók - a nap hírei

Magyarország is a műanyag zacskók betiltását tervezi. A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az Egyesült Államokban 13-ra emelkedett a trópusi viharrá gyengült Florence halálos áldozatainak száma, Pusztító erejű tájfun érte el Kína dél részét is. A nap legfontosabb hírei szeptember 16-án.

Magyarország is a műanyag zacskók betiltását tervezi 2019-től. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptember végén hozza nyilvánosságra a jogszabálytervezetet. A tárca hosszú távon, 2021-től a műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezi.

Részleges megállapodás jött létre a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között a kutatóintézet-hálózat zökkenőmentes működésének jogi-gazdasági hátteréről. Az innovációs rendszer átalakításáról a minisztérium úgy véli: annak bevezetése előtt át kell világítani és értékelni az alap- és alkalmazott kutatást végző intézményeket.

Közös tüntetést tartott az MSZP, a DK, és a Párbeszéd a Sargentini-jelentés elfogadásával összefüggésben a Bem téren. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kedd délutánra újabb demonstrációt hirdetett a parlamenthez. A Fidesz frakció közleménye szerint az ellenzék még most sem tudja elfogadni a magyar emberek döntését.

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka. A képviselők megválaszthatják a nemzeti bank felügyelőbizottságának elnökét és tagjait.

A pénzügyminiszter szerint az idén meghaladhatja a 310 milliárd forintot a családi kedvezményekkel megtakarított összeg. Varga Mihály a távirati irodának azt mondta: a kedvezményeknek köszönhetően tavaly átlagosan 262 ezer forint adót spóroltak a szülők.

Még egy hónapig, október 15-ig igényelhetik a fával és szénnel fűtők a 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot biztosító téli rezsicsökkentést. Mintegy 800 ezer érintett háztartás van az országban. Csak az kaphat támogatást, aki eddig még nem élt a lehetőséggel.

Nagy Arnold, a vajdasági Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét a Hősök terén. A versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón.

Az Egyesült Államokban 13-ra emelkedett a trópusi viharrá gyengült Florence hurrikán halálos áldozatainak száma. Észak- és Dél-Karolina államban 1,5 millió embert kellett evakuálni. Közben elérte Kína déli részét a Mangkhut tájfun több százan megsérültek és mintegy 2,5 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát. A hatóságok a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki. A Fülöp-szigeteken legalább 64 ember vesztette életét.

Népszavazást sürget a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről London polgármestere. Sadiq Khan a BBC közszolgálati televízióban azt mondta: mára kiderült, hogy a kilépés - különösen a feltételekről szóló megállapodás elmaradása esetén - súlyos gazdasági károkat okoz Nagy-Britanniának.

Befektetési szintre javította stabil kilátással Ciprus adósosztályzatát a Standard & Poor's. A korábban pénzügyi válsággal küzdő ország besorolása csaknem öt évig állt a befektetésre nem ajánlott szinten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×