eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pxhere

Akár ötven százalékos is lehet a túljelentkezés a kollégiumokba

Harminc de akár ötven százalékos is lehet a túljelentkezés a főiskolai, egyetemi kollégiumokba, ahová a bejutáshoz elsősorban a tanuló szociális helyzetét veszik figyelembe. A diákok számára megérheti a kollégiumi szállás helyett lakást venni. Egy három szobás lakás két szobáját kiadva a hitel törlesztése is visszajön – mondta az Otthontérkép vezető elemzője.

A KSH legutóbbi adatai szerint 2016-ban több mint 36 ezer felsőoktatásban tanuló diák lakott Magyarországon kollégiumban, ami az egyetemisták és főiskolások 19 százaléka. Azt kormányrendelet szabályozza, hogy egy diáktól a kollégiumi szobáért mennyi pénz kérhető el.

A felszereltség és minőség szerint öt kategóriába osztott szállások közül a legolcsóbb a 3-nál több ágyas, közös használatú vizesblokkos elhelyezés, az elmúlt tíz évben felújításon át nem esett épületben. Ezért havonta 9320 forintot kérhetnek el egy tanulótól. A legjobb helyekért, ahol 3-nál kevesebben vannak egy szobában, saját vizesblokkal, 17.475 forintot kérnek el, ám a legfelsőbb kategóriába tartozó, ennél is jobb szállásokért plusz díjak is beszedhetők.

Az InfoRádió megkereste a Pécsi Tudományegyetemet, ahol Takács Gyula, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke elmondta:

a kollégiumi helyekre idén 27-28 százalékos volt a túljelentkezés.

Az első éveseknél szociális és teljesítmény alapon kalkulálnak egy pontszámot, 100 pont lehet a szociális helyzet, 50 juthat a felvételi eredmény szerint és további 50 jár a kiváló sportteljesítményért – tájékoztatott Takács Gyula. A pécsi egyetem jelenleg majdnem 3300 kollégiumi férőhellyel gazdálkodhat, ám ez a szám a felújítások és egy új épület átadása után még idén 500 hellyel nőni fog – tette hozzá Takács Gyula.

A Debreceni Egyetemi Kollégiumi igazgatóság igazgatója, Csiszár Imre elmondta: a Debreceni Egyetem 3 városban, 13 épületben összesen 4800 kollégiumi férőhellyel rendelkezik. Az első éves jelentkezők 70-75 százalékának tudnak helyet biztosítani, felsőbb évfolyamba járóknál ez az arány 85-86 százalék.

Elsős hallgatók esetében tisztán szociális a döntési rendszer, felsőbb éves hallgatók esetében már a tanulmányi eredményeket is figyelembe vehetik

– tette hozzá Csiszár Imre.

Az ELTE szolgáltatási igazgatója, Babos János elmondta: több városban összesen 4500-nál is több kollégiumi férőhellyel rendelkeznek. Ebből 4000-t a magyar, 500-t pedig a külföldi hallgatóknak szánják. Tavaly 30 százalék volt a túljelentkezés, idén azonban már meghaladta a másfélszeres arányt is – tette hozzá Babos János.

Hosszú távon a lakásvásárlás is megtérülhet

Szerencsés esetben még található megfizethető albérlet a magyarországi egyetemvárosokban – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. A fővárosi külterületekben 80-100 ezer forintért is bérelhető egy lakás. Sokan inkább vásárolnak lakást a bérlés helyett, ami hosszútávon lehet megtérülő – tette hozzá Mester Nándor. Budapesten 2,5-3 évnél hosszabb tartózkodásnál megéri vásárolni. Akik megengedhetik maguknak ezt a beruházást, általában nem kis lakást vesznek, hanem 2-3 szobásat, így egy részét ki is tudják adni.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecen és Miskolc bérleti árai megközelítették a budapesti szintet, de Győr és Szombathely is igen gyorsan közelít hozzájuk, bár még mindig elmaradnak 20-25 százalékkal.

Új trend a magánkollégium. Magyarországon is épült, épül már ilyen épület, amelyben bérelni, de akár lakást vásárolni is lehet – mondta Mester Nándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×