INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

mérőóra

budapesti békéltető testület

büntetés

Bartik József, a Magyar Posta kézbesítője villanyórát olvas le és lefotózza a mérőóra állását Budapest IX. kerületében, a Toronyház utca egyik lakóházban 2013. január 9-én. Mögötte Paulovics Béla lakó áll. A Posta kézbesítői olvassák le januártól az Elmű-Émász csoporthoz tartozó villanyórákat.

Mérőóra cseréje lesz? Ezekre a tanácsokra nem árt odafigyelni!

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Az egyes közüzemi mérőórák cseréjének a fogyasztók rendszerint nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, pedig ha nem járnak el körültekintően, adott esetben több százezer forintos büntetést kaphatnak - hangsúlyozta a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

A mérőóra cserék során fel kell hívni a fogyasztók figyelmét, hogy mire figyeljenek, hiszen

ha nem járnak el körültekintően, több százezer forintos büntetést is kaphatnak, még akár akkor is, ha a legnagyobb jóindulattal jártak el

- mondta Kóródi Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Mire figyeljünk?

Kóródi Dávid szerint a legfontosabb, hogy a mérőóra ellenőrzése, vagy cseréje során végig a helyszínen tartózkodjunk, mert így láthatjuk, hogy nem történik semmi olyan, ami károsíthatná a mérőórát.

Az ellenőrzés végén a szolgáltató emberei az ellenőrzés eredményéről egy jegyzőkönyvet vesznek fel, de ezt csak akkor írjuk alá, ha elolvastuk és mindent rendben találtunk. Ha problémás részt, vagy valótlanságot tartalmaz a jegyzőkönyv, akkor jogunkban áll vitatni, és ezt fel is kell tüntetni.

Ez azért fontos, mert később a szolgáltató nem hivatkozhat arra, hogy a fogyasztó gyakorlatilag elismerte aláírásával a jegyzőkönyvben foglaltakat.

- mondta a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Mi történik ha már baj van?

Mondjuk arra hivatkozik a szolgáltató, hogy szabálytalan vételezés történt. Ilyenkor fogyasztói jog és lehetőség, hogy ezt vitassuk, és követelhetjük a szolgáltatótól, bizonyítsa be, valóban szerződésszegés történt - emelte ki Kóródi Dávid.

A hivatalvezető elmondta,

kérhetjük azt is, hogy egy független igazságügyi szakértő végezze el a mérőóra vizsgálatát, így be lehet bizonyítani, hogy történt- e bármilyen befolyásolás a mérőóra kapcsán.

Olyan eset is előfordulhat, amikor nem tudunk otthon lenni az előre megbeszélt dátumon, ilyenkor jogunk van egy másik időpontot egyeztetni a szolgáltatóval. A szolgáltató embere nem jelenthet csak úgy meg otthonunkban, erről előzetesen értesítést kell küldeni írásban. Viszont azt tudni kell, hogy a második időponton már kötelességünk rendelkezésre állni - állapította meg Kóródi Dávid.

A Békéltető Testület ezzel kapcsolatos közleményét itt olvashatják.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Mérőóra cseréje lesz? Ezekre nem árt odafigyelni!
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018