eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin
Bartik József, a Magyar Posta kézbesítője villanyórát olvas le és lefotózza a mérőóra állását Budapest IX. kerületében, a Toronyház utca egyik lakóházban 2013. január 9-én. Mögötte Paulovics Béla lakó áll. A Posta kézbesítői olvassák le januártól az Elmű-Émász csoporthoz tartozó villanyórákat.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Mérőóra cseréje lesz? Ezekre a tanácsokra nem árt odafigyelni!

Az egyes közüzemi mérőórák cseréjének a fogyasztók rendszerint nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, pedig ha nem járnak el körültekintően, adott esetben több százezer forintos büntetést kaphatnak - hangsúlyozta a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

A mérőóra cserék során fel kell hívni a fogyasztók figyelmét, hogy mire figyeljenek, hiszen

ha nem járnak el körültekintően, több százezer forintos büntetést is kaphatnak, még akár akkor is, ha a legnagyobb jóindulattal jártak el

- mondta Kóródi Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Mire figyeljünk?

Kóródi Dávid szerint a legfontosabb, hogy a mérőóra ellenőrzése, vagy cseréje során végig a helyszínen tartózkodjunk, mert így láthatjuk, hogy nem történik semmi olyan, ami károsíthatná a mérőórát.

Az ellenőrzés végén a szolgáltató emberei az ellenőrzés eredményéről egy jegyzőkönyvet vesznek fel, de ezt csak akkor írjuk alá, ha elolvastuk és mindent rendben találtunk. Ha problémás részt, vagy valótlanságot tartalmaz a jegyzőkönyv, akkor jogunkban áll vitatni, és ezt fel is kell tüntetni.

Ez azért fontos, mert később a szolgáltató nem hivatkozhat arra, hogy a fogyasztó gyakorlatilag elismerte aláírásával a jegyzőkönyvben foglaltakat.

- mondta a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Mi történik ha már baj van?

Mondjuk arra hivatkozik a szolgáltató, hogy szabálytalan vételezés történt. Ilyenkor fogyasztói jog és lehetőség, hogy ezt vitassuk, és követelhetjük a szolgáltatótól, bizonyítsa be, valóban szerződésszegés történt - emelte ki Kóródi Dávid.

A hivatalvezető elmondta,

kérhetjük azt is, hogy egy független igazságügyi szakértő végezze el a mérőóra vizsgálatát, így be lehet bizonyítani, hogy történt- e bármilyen befolyásolás a mérőóra kapcsán.

Olyan eset is előfordulhat, amikor nem tudunk otthon lenni az előre megbeszélt dátumon, ilyenkor jogunk van egy másik időpontot egyeztetni a szolgáltatóval. A szolgáltató embere nem jelenthet csak úgy meg otthonunkban, erről előzetesen értesítést kell küldeni írásban. Viszont azt tudni kell, hogy a második időponton már kötelességünk rendelkezésre állni - állapította meg Kóródi Dávid.

A Békéltető Testület ezzel kapcsolatos közleményét itt olvashatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×