eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Népszerűbb lehet az óvadék, mint korábban - de mikor jár vissza?

Az új büntetőeljárási törvény ugyan már nyáron hatályba lépett, ám az ítélkezési szünet után a gyakorlati alkalmazása csak most kezdődik meg. A büntetőeljárás hatályosulását támogató munkacsoport elnöke közölte: az óvadék minimális mértékét 500 ezer forintban határozza meg a jogszabály.

A korábbi jogszabály is ismerte az óvadék fogalmát, akkor a terhelt jelenlétének biztosítását és a letartóztatás kiváltását szolgálta – Frech Ágnes. A büntetőeljárási törvény hatályosulását támogató munkacsoport elnöke hozzátette: az évek során kiderült, hogy az intézmény elsorvadt és nem működik kellőképpen. Az új jogszabály azonban korszerű, elvi szinten is értékes átalakítást végzett.

Az új törvény kényszerintézkedések tárgyában elvi jelentőségű változtatást vezetett be a fokozatosság, a szükségszerűség és az arányosság elvét alkalmazva.

Az óvadék a távoltartáshoz és bűnügyi felügyelethez kapcsolódó intézkedés lett, melynek önállósága megszűnt. Ez a nyomonkövető viselésére kötelezés melletti másik eszköz a kényszerintézkedés betartásának biztosításához – mondta Frech Ágnes.

A jogszabály az óvadék minimális mértékét 500 ezer forintban határozza meg, a korábbi törvényben ilyen kikötést nem tartalmazott. Amennyiben jogerősen elítélik az illetőt, és korábban nem merült fel olyan ok, ami miatt vissza kellett adni, akkor visszajár. Ha megszűnik a kényszerintézkedés szükségessége, megszűnik az óvadék, és szintén vissza kell adni, anélkül – ellentétben a korábbi szabályozással –, hogy jogerős döntés születne.

A terhelt azonban elveszíti az összeget – mely az államhoz kerül –, ha az eljárás során elérhetetlenné válik, továbbá, ha megszegi a bűnügyi felügyelet vagy a távoltartás szabályait, és nem elég a rendbírság kiszabása, hanem elrendelik a letartóztatását. Ok lehet, ha nem jelenik meg a tárgyaláson, nem menti ki magát előzetesen, engedély nélkül elhagyja a lakását vagy elmulasztja a jelentkezési kötelezettség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×