eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Szűkösek a készletek – véradókat várnak

Nyáron a legnehezebb összegyűjteni a szükséges vérmennyiséget, ezért minden egészséges ember segítségére számít az Országos Vérellátó Szolgálat.

A nyári hónapokban, különösen augusztusban csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Az alacsonyabb véradói aktivitás hátterében a nyári meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyári szabadságolások állnak, ezért augusztusban a legnehezebb összegyűjteni a szükséges vérmennyiséget – mondta az InfoRádiónak az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Nagy Sándor kiemelte:

a véradási kedved számos módon ösztönzik ebben az időszakban is.

Augusztus elejétől megindult a telefonos toborzás is.

A szolgálat és a Vöröskereszt munkatársai igyekeznek elérni azokat az embereket, akik már adtak vért, továbbá munkahelyi véradás esetén plakáttal hívják fel a figyelmet, de e-mailben vagy SMS-ben is felkeresik a potenciális véradókat. A honlapjukon és a veradas.hu-n pedig mindenki megnézheti, hol és mikor van a legközelebbi véradási lehetőség.

Az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese hozzátette: a nyári véradókampány szeptember 2-ig tart, és sokakat, köztük olyanokat is megszólít, akik korábban még nem adtak vért. Valamivel több első véradójuk van, mint az előző évben – értékelte Nagy Sándor.

A megfelelő vérellátás biztosításához naponta 1600-1800 véradóra van szükség

– emelte ki Nagy Sándor. Ha egy hétig ennél kevesebben mennek el, óvatosabban kell bánni a készlettel. Mivel most szűkös időszak van, így a tervezhető műtétek esetében mindig részletesen konzultálnak az igénylővel.

Az utóbbi években nyáron sem csökkent a tervezett beavatkozások száma, azokat ugyanolyan intenzitásban végzik, mint az év más időszakában, ezért a vérfelhasználásban nincs különbség. A sürgősségi ellátáshoz mindig külön készleteket biztosítanak – mondta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese, kiemelve: az önzetlen véradók segítsége elengedhetetlen a beavatkozásokhoz szükséges vérigény biztosításához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×